Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari vor fi ridicate in toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din Romania si Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania, scrie MEDIAFAX.

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie vor ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari. La cele 8 se adauga si Spania, care in decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.

Momentul a fost precedat insa de dispute aprinse si temeri ale unor tari, in frunte cu Marea Britanie, in legatura cu impactul pe care ridicarea restrictiilor il va avea pentru piata muncii din aceste tari, dupa experienta "instalatorului polonez". Pentru cele zece tari care au aderat la UE in 2004, Marea Britanie, Irlanda si Suedia au fost singurele care nu au impus niciun fel de perioade tranzitorii pentru accesul pe piata muncii, astfel ca Londra s-a trezit cu circa 1,5 milioane de imigranti din Polonia si alte tari din Estul Europei. Doar in 2004 aproape 250.000 de cetateni din tarile est-europene care au aderat la UE au intrat in Marea Britanie in cautarea unui loc de munca, numarul acestora depasind de 15 ori estimarile oficiale ale Ministerului de Interne, nota Daily Telegraph, in august 2005.

Oficialii romani au tinut sa-i asigure pe britanici ca romanii nu vor invada Albionul, din diferite motive.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 21 ianuarie 2013, la intalnirea anuala cu diplomatii acreditati la Bucuresti, ca le garanteaza britanicilor ca romanii nu vor invada Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014, intrucat "Romania este o tara foarte frumoasa".

O luna mai tarziu, premierul Victor Ponta scria, intr-un material publicat in "The Times", ca Marea Britanie nu trebuie sa se teama de o "invazie" a imigrantilor din tara sa, deoarece romanii vor fi prea "ocupati cu dezvoltarea" Romaniei.

Romanii si bulgarii au tinut capul de afis si in Olanda, unde Partidul Libertatii (PVV, extrema dreapta), condus de Geert Wilders, a militat constant pentru o prelungire a restrictiilor. In septembrie 2013, un sondaj efectuat de Maurice de Hond arata ca aproximativ 81% din olandezi se opuneau deschiderii frontierelor pentru romani si bulgari din 2014.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

La 5 decembrie, Parlamentul de la Haga a decis insa, cu o majoritate covarsitoare, sa respecte legislatia europeana si sa deschida piata muncii de anul viitor. Ca si premierul conservator de la Londra, premierul liberal Mark Rutte a venit cu o serie de masuri pentru a reduce impactul. Prin urmare, imigrantii vor fi exclusi de la acordarea ajutoarelor sociale in primii sapte ani de rezidenta, iar durata de rezidenta pentru obtinerea cetateniei a crescut de la cinci la sapte ani.

In teorie, Franta se confrunta si ea cu posibilitatea unui aflux de lucratori, dar se anticipeaza ca realitatea nu va fi dramatica, noteaza BBC.

In schimb, in Germania criticile nu s-au indreptat impotriva ridicarii restrictiilor, ci a lipsei de masuri privind prevenirea "abuzurilor" la beneficiile sistemului de asigurari sociale. Asta si pentru ca tara se confrunta cu o imbatranire a populatiei si cu o lipsa de personal - calificat si necalificat - in mai multe sectoare, iar cele mai multe companii au salutat ridicarea restrictiilor.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

La 8 octombrie, Hans-Peter Friedrich, la acea data ministru de Interne, a declarat ca multi romani si bulgari muncesc serios in Germania, dar a precizat ca Berlinul nu mai poate accepta primirea est-europenilor care vin doar pentru a accesa ajutoarele sociale. "E adevarat, multe persoane din Romania si Bulgaria, dar si din alte tari din Estul Europei, vin in Germania pentru a munci serios si acestia sunt bineveniti. Din pacate, sunt si unii care vin doar pentru ca vor sa aiba acces la ajutoarele sociale. Nu putem accepta asta si ma astept ca si Comisia sa inteleaga aceste diferente", a declarat Friedrich, inainte de un Consiliu JAI desfasurat la Luxemburg.

Cum si alte tari au exprimat aceleasi ingrijorari, la 25 noiembrie, Comisia Europeana a lansat un plan ce cuprinde cinci masuri pentru a ajuta autoritatile nationale sa puna mai bine in practica normele europene privind libera circulatie si sa combata eventualele abuzuri ale dreptului la libera circulatie.

Citeste si:
Spitalele impun restricţii după creșterea rapidă a cazurilor de...
Spitalele impun restricţii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.