Presedintele Cataloniei, Artur Mas, i-a cerut luni Guvernului central spaniol sa autorizeze organizarea unui referendum privind independenta acestei regiuni din nord-estul Spaniei, in 2014.

"Profit de acest mesaj cu ocazia sfarsitului anului pentru a-i cere statului sa ne lase sa votam, sa auda vocea poporului catalan si sa nu ridice ziduri pentru a-l inabusi", a declarat Mas, intr-un mesaj pentru un post de televiziune.

Mas, care face parte din coalitia conservatoare Convergenta si Uniune (CiU), a anuntat pe 12 decembrie ca a ajuns la un acord cu alte trei forte catalane, conduse de republicanii din Stanga republicana a Cataloniei (ERC), privind organizarea unui referendum pentru independenta, la 9 noiembrie 2014, scrie MEDIAFAX.

Cele doua intrebari ale referendumului sunt: "Doriti sa existe statul Catalonia? si Doriti ca acest stat sa fie independent?".

Totusi, dupa acest anunt sefului Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, s-a aratat a fi greu de convins: consultarea "nu va avea loc", a declarat el, afirmand ca aceasta ar fi contrara prevederilor Constitutiei.

O alta regiune europeana, Scotia, a reusit sa ajunga la un acord cu premierul britanic David Cameron privind organizarea unui referendum, in septembrie 2014.

"Poporul catalan prefera sa se autoguverneze, decat sa fie guvernat si vrea sa faca acest lucru intr-o Europa mai unita, mai puternica si mai federala", a adaugat Mas in mesajul sau.

Mandra de traditiile sale, Catalonia, cu o populatie de aproximativ 7,5 milioane de locuitori, cunoaste o puternica orientare nationalista, alimentata de o criza economica care a accentuat tensiunile politice.

Potrivit ultimului sondaj al Centrului pentru Studii de Opinie din Catalonia, aproximativ 48,5 la suta dintre respondenti considera ca regiunea trebuie sa devina un stat independent, 21,3 la suta sustin crearea unei federatii cu Spania, iar 18,6 la suta doresc mentinerea situatiei din prezent.

Citeste si:
Ponta: Socrul meu a avut mandat de interceptare totala in 2014
Ponta: Socrul meu a avut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.