Guvernul israelian va anunta construirea a 1.400 de locuinte in colonii, in Cisiordania si Ierusalimul de Est, in paralel cu eliberarea a 26 de detinuti palestinieni, potrivit postului militar de radio.

Dintre acestea, 600 de locuinte vor fi construite in cartierul de colonizare Ramat Shlomo din Ierusalimul de Est, anexat, iar celelalte vor fi construite in mai multe colonii din Cisiordania, intre care El Kana, Emmanuel, Adam, Efrat si Alfei Menache, a precizat postul.

Un oficial israelian a declarat sub protectia anonimatului joi, pentru AFP, ca Guvernul va anunta "licitatii pentru noi constructii in Cisiordania si Ierusalimul de Est, care vor coincide cu eliberarea unui al treilea grup de detinuti palestinieni".

Aceasta eliberare, prevazuta duminica, ar fi urmat sa aiba loc marti seara, potrivit presei israeliene.

Inainte de reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene, pe 30 iulie, sub egida Statelor Unite, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat eliberarea, in mai multe etape, in total a 104 detinuti palestinieni, in functie de avansarea negocierilor.

Primele doua etape au avut loc pe 13 august si 30 octombrie, scrie MEDIAFAX.

Potrivit presei israeliene, Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) au solicitat Israelului sa se abtina sa anunte proiecte de construire in colonii in acelasi timp cu a treia faza, care prevede eliberarea a 26 de detinuti.

Insa Netanyahu a declarat saptamana trecuta ca intentioneaza sa ignore aceste indemnuri. "Nu vom inceta o clipa sa ne construim tara, sa consolidam, sa dezvoltam (...) coloniile", a subliniat el.

Potrivit presei, el a cedat vocilor celor mai intransigente din cadrul coalitiei, de teama ca absenta anuntului cu privire la constructii ar putea sa fie "interpretata ca un semn de slabiciune din partea Israelului".

In schimb, ministrul Finantelor Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid (centru), si ministrul Mediului Amir Peretz, din cadrul partidului HaTnuha (centru), citati de presa, au criticat legatura stabilita intre eliberarea unor detinuti palestinieni si anuntarea construirii de locuinte in colonii.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.