Comisia Europeana lanseaza premiul "Natura 2000" pentru recunoasterea excelentei in ceea ce priveste cele mai bune practici in domeniul conservarii patrimoniului natural al Europei.

Premiul "Natura 2000" are scopul de a rasplati excelenta in gestionarea si promovarea retelei "Natura 2000" si a obiectivelor acesteia. De asemenea, prin acest premiu se urmareste punerea in valoare a activitatilor care au legatura cu "Natura 2000" si sunt benefice pentru economia locala. In acest scop, Comisia Europeana incurajeaza inscrierea proiectelor care si-au dovedit succesul si care merita sa fie cunoscute in intreaga Uniune Europeana, scrie MEDIAFAX.

"Natura 2000" este o retea de zone protejate foarte valoroase din punctul de vedere al biodiversitatii, care reprezinta aproximativ 20% din teritoriul Uniunii Europene bogat in flora si fauna, de la padurile de fag din zonele muntoase ale Republicii Cehe la broastele testoase din luncile Poloniei si la delfinii din largul coastelor Spaniei. Pe langa faptul ca asigura protectia patrimoniului natural, aceasta retea ofera numeroase avantaje sociale si economice, se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, cetatenii europeni acorda o mare importanta conservarii naturii, insa putini dintre acestia cunosc "Natura 2000". Potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, noua din zece europeni considera ca declinul habitatelor naturale si faptul ca unele animale si plante sunt amenintate sau sunt pe cale de disparitie reprezinta probleme grave. Majoritatea cetatenilor (variind intre 99% si 83%, in functie de statele membre) considera ca protectia patrimoniului natural joaca un rol important in prevenirea distrugerii unor suprafete valoroase atat pe uscat, cat si pe mare. Numai 27% dintre participantii la sondaj au auzit insa de "Natura 2000".

Acest nou premiu anual urmareste remedierea acestei lipse de informare in randul opiniei publice, ilustrand varietatea siturilor "Natura 2000" si recunoscand excelenta intr-o gama larga de activitati. In fiecare an vor fi acordate cinci premii in diferite domenii, cum ar fi comunicarea, actiunile de conservare, beneficiile socioeconomice, concilierea intereselor/perceptiilor, crearea de retele si cooperarea transfrontaliera.

Citeste si:
Cătălin Bordea și Nelu Cortea, petrecere după câștigarea marelui...
Cătălin Bordea și Nelu...

Sunt acceptate candidaturi din partea oricarei entitati direct implicate in reteaua "Natura 2000" (autoritati publice si locale, intreprinderi, ONG-uri, proprietari de terenuri, institutii de invatamant si persoane fizice). Termenul limita pentru depunerea candidaturilor este 18 februarie 2014.

Castigatorii acestei editii inaugurale a concursului "Natura 2000" vor fi anuntati in luna mai 2014, iar rezultatele obtinute de acestia vor fi prezentate in cadrul unei ceremonii la nivel inalt care va avea loc la Bruxelles.

"Natura 2000" reprezinta elementul central al politicii UE in materie de natura si biodiversitate. Aceasta este o retea europeana de zone naturale protejate, instituita in temeiul Directivei privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica din 1992. Scopul retelei "Natura 2000" este acela de a asigura supravietuirea pe termen lung a speciilor si a habitatelor celor mai valoroase si mai amenintate din Europa. Desi reteaua include si rezervatii naturale, cea mai mare parte a terenurilor se afla in proprietate privata. Se pune accentul pe asigurarea, in viitor, a unei gestionari durabile a acestor zone, atat din punct de vedere ecologic, cat si economic.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.