Presedintele Barack Obama a afirmat vineri ca noi sanctiuni nu sunt "inca" necesare impotriva Iranului, atata timp cat negocierile privind programul sau nuclear vor continua.

In timp ce un grup de senatori sustin adoptarea unei noi serii de sanctiuni pentru a pune presiune asupra Republicii islamice, Obama a declarat in cadrul unei conferinte de presa la Washington ca "nu pierdem nimic in timpul acestei perioade de negocieri" determinata de acordul interimar obtinut la sfarsitul lui noiembrie la Geneva.

"O vom vedea mai clar ca inainte in programul nuclear al Iranului in urmatoarele sase luni. Vom sti daca (iranienii) incalca termenii acordului", a adaugat presedintele, scrie MEDIAFAX.

"In lumina acestora, ceea ce le-am spus membrilor Congresului, democrati si republicani, a fost ca nu este nevoie de o noua lege pentru sanctiuni, nu inca", a declarat el.

El a mai subliniat ca daca Iranul nu va da asigurarile necesare cu privire la caracterul pasnic al programului sau nuclear, "nu va fi dificil" sa fie aplicate sanctiuni.

"Insa daca vrem sa negociem serios, trebuie sa cream o atmosfera in care iranienii sunt pregatiti pentru evolutii dificile si contrare ideologiei lor, retoricii lor, instinctului si suspiciunilor pe care ni le poarta", a remarcat presedintele.

"Nu ii vom ajuta sa faca saltul daca vom lua astfel de masuri", conform lui Obama, care a mai remarcat cu ironie ca "a incerca sa ai un aer intransigent asupra Iranului poate fi util daca esti candidat la o functie electiva".

Joi, Casa Alba a prevenit ca Obama se va opune prin veto unor noi sanctiuni impotriva Iranului si a cerut Congresului sa nu compromita acordul interimar incheiat acum o luna.

Aceasta amenintare rara a executivului american intervine cu putin inaintea prezentarii de catre 26 de senatori, democrati si republicani, a unei propuneri de lege vizand pedepsirea in continuare a Teheranului pentru programul sau nuclear daca negocierile actuale vor esua.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Insa administratia Obama a avertizat fata de efectele contraproductive ale unui astfel de vot, chiar daca aplicarea sanctiunilor va fi amanata.

La 24 noiembrie la Geneva, marile puteri (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) au ajuns la un acord interimar cu Iranul privind programul sau nuclear.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.