Cele doua Corei si-au reluat contactele joi, pentru prima data dupa executia unchiului liderului nord-coreean Kim Jong-un si epurarea anturajului acestuia, actiuni care alimenteaza ingrijorari cu privire la instabilitatea regimului stalinist.

O delegatie sud-coreeana a trecut frontiera catre zona industriala Kaesong, redeschisa in septembrie dupa ce a fost inchisa timp de cinci luni de catre Phenian, in contextul unor tensiuni puternice in peninsula.

"Vom examina respectarea angajamentelor asumate si vom discuta despre dezvoltarea complexului", a declarat pentru presa seful delegatiei, Kim Ki-woong.

Ulterior, o delegatie straina alcatuita din ministri din state membre G20 si reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI) urmeaza sa efectueze o vizita in parcul industrial de la Kaesong, pentru care Coreea de Sud cauta investitori altii decat coreeni, in speranta ca prezenta lor va descuraja Coreea de Nord sa-i mai ia ostatici in viitor, scrie MEDIAFAX.

In urma cu cateva zile, regimul nord-coreean l-a arestat, judecat si executat pe unchiul lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, care l-a ajutat pe nepotul sau sa faca primii pasi la conducerea tarii.

De asemenea, fostul jucator american de baschet Dennis Rodman, care a efectuat deja doua vizite in Coreea de Nord anul acesta, pentru a se intalni cu Kim Jong-un, "prietenul (sau) pe viata", urmeaza sa revina in aceasta tara in perioada 19-23 decembrie, au dezvaluit saptamana aceasta sponsorii sai.

Fostul jucator de la Chicago Bulls urmeaza sa organizeze un turneu amical intre o echipa nord-coreeana si fosti jucatori NBA, pe 8 ianuarie, cu ocazia zilei de nastere a lui Kim Jong-un.

"Corea de Nord transmite mesajul ca executia (lui Jang Song-thaek) nu va perturba nici relatiile sale internationale si nici relatiile cu Seulul", apreciaza Yang Moo-jin, un profesor de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene de la Seul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.