Organizatia insarcinata sa supervizeze eliminarea armelor chimice siriene a aprobat marti seara detaliile finale ale planului pregatit in vederea distrugerii acestui arsenal, in pofida unor intarzieri probabile, au anuntat surse diplomatice.

Potrivit foii de parcurs intocmite de Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), arsenalul urmeaza sa fie distrus pana la 30 iunie, dar procesul care urmeaza sa conduca la distrugerea lui a incetinit deja, din cauza unor probleme de securitate din Siria, o tara devastata de raboi, scrie MEDIAFAX.

Un purtator de cuvant OIAC a refuzat sa comenteze cu privire la reuniunea Consiliului Executiv al organizatiei, insa un diplomat prezent la intalnire a anuntat ca planul international privind distrugerea armelor chimice siriene, primul de acest tip, a fost adoptat.

"Exista un anumit realism cu privire la provocarile existente", a declarat acest diplomat pentru AFP.

Detalii ale planului, deja cunoscut in linii mari, dupa ce mai multe tari au prezentat public propuneri de ajutorare, urmeaza sa fie comunicate in mod oficial miercuri dimineata.

Directorul OIAC a recunoscut saptamana trecuta ca ar putea avea loc "intarzieri usoare" in implementarea planului, din cauza conditiilor meteorologice sau in domeniul securitatii.

Statele Unite au acceptat sa se ocupe de o parte a distrugerii armelor chimice siriene, operatiune care se va desfasura in apele internationale la bordul MV Cape Ray, o nava apartinand Marinei americane.

Nave daneze si norvegiene vor escorta doua cargouri, la bordul carora se vor afla containere cu agenti chimici, de la portul Lattakia catre alt port, de unde vor fi transportate catre MV Cape Ray.

Damascul a declarat in total 1.290 de tone de arme chimice, precursori sau igrediente.

Directorul OIAC Ahmet Uzumcu a oferit asigurari in cursul unei reuniuni, luna trecuta, ca ruta Homs-Damasc este inchisa, ceea ce ridica problema transportului agentilor chimici de la Lattakia, dar si cu privire la "viitoare activitati de verificare".

Citeste si:
Ți-ai scăpat telefonul în apă? 3 metode simple pentru al salva
Ți-ai scăpat telefonul în...

Agentii chimici cei mai periculosi urmeaza sa paraseasca teritoriul sirian pe 31 decembrie, data-limita, redenumita intre timp "data-tinta", stabilita de catre organizatie.

Surse apropiate dosarului au declarat pentru AFP ca aceste obiective probabil nu vor fi respectate.

Italia "a oferit un port de transfer", insa armele chimice "nu vor atinge teritoriul italian", a declarat ministrul israelian de Externe Emma Bonino.

In total 42 de companii si-au manifestat interesul, la OIAC, fata de operatiunile de distrugere a agentilor chimici mai putin periculosi, inclusiv sase firme din Franta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.