Seful negociatorilor iranieni in dosarul nuclear, Abbas Araghchi, a declarat marti, intr-un interviu pentru cotidianul belgian Le Soir, ca Teheranul este pregatit sa reia "in urmatoarele zile" negocierile cu marile puteri, intrerupte pe 13 decembrie la Viena.

Reluarea negocierilor este "o problema de zile", a afirmat adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, intr-un interviu care va fi publicat in editia de miercuri a cotidianului belgian.

Teheranul a suspendat vineri negocierile cu marile puteri, denuntand decizia Statelor Unite de a introduce pe lista lor neagra companii suspectate ca incalca programul de sanctiuni impotriva Iranului. Astfel, Teheranul a apreciat ca hotararea Washingtonului incalca "spiritul acordului de la Geneva" incheiat la sfarsitul lui noiembrie, scrie MEDIAFAX.

Decizia americana suscita "o grava preocupare si incalca spiritul acestui acord', a insistat oficialul iranian ca raspuns la intrebarile Le Soir. "Am acceptat sa ne miscam" ca dovada de "bunavointa si buna-credinta', a adaugat el.

Negocierile dintre Iran si marile puteri au inceput pe 9 decembrie in capitala Austriei si au fost intrerupte vineri.

Araghchi s-a intalnit marti dimineata, la Bruxelles, cu sefa diplomatiei europene Catherine Ashton, "pentru a face bilantul progresului", a comentat purtatorul de cuvant al acesteia, Michael Mann. El a precizat ca dupa incheierea acordului de la Geneva, pe 24 noiembrie, Aston a mentinut "un contact permanent' cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Ashton "m-a asigurat ca Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) ramane hotarat sa puna in aplicare acordul de la Geneva" si ca doreste ca "negocierile tehnice sa fie incheiate cat mai curand posibil', a afirmat Araghchi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.