Seful Pentagonului, Chuck Hagel, l-a asigurat luni pe omologul sau rus, Serghei Soigu, ca scutul antiracheta al NATO in Europa este necesar, in pofida acordului preliminar cu Iranul asupra programului sau nuclear.

Soigu si Hagel au discutat despre acest subiect in cadrul unei videoconferinte, a anuntat Pentagonul intr-un comunicat.

La intalnirea din 9 august, la Washington, in contextul unor puternice tensiuni ruso-americane provocate de cazul Snowden si criza din Siria, cei doi ministri au decis sa introduca principiul discutiilor periodice prin videoconferinte, pentru "a mentine deschise dialogul si cooperarea in domeniul Apararii", scrie MEDIAFAX.

In cursul acestei discutii, Hagel a "apreciat ca planul de actiune al Grupului 5+1 nu elimina necesitatea pentru Statele Unite si aliatii europeni de a continua implementarea proiectelor de aparare antiracheta in Europa", informeaza Pentagonul.

Hagel a "insistat asupra faptului ca proiectele antiracheta ale Statelor Unite si NATO nu prezinta nici o amenintare pentru Rusia", potrivit Pentagonului.

NATO intentioneaza sa instaleze rachete antibalistice in Polonia si Romania, oficial pentru a face fata Iranului, suspectat ca produce rachete balistice si arma nucleara, ceea ce Teheranul dezminte.

La sfrsitul lui noiembrie, Iranul si Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au incheiat un acord preliminar, care prevede incetarea activitatilor nucleare pe durata negocierilor in vederea unui acord definitiv asupra programului nuclear al Teheranului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.