Inginerii de la sol au inregistrat cateva progrese incercand sa deblocheze o valva defecta din circuitul de climatizare de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a anuntat, luni, NASA, care nu a decis inca daca va fi nevoie de o iesire a astronautilor pe orbita.

Echipa de la sol a inregistrat un mic succes in aceasta operatiune de reparare a valvei defectuoase care a afectat sistemul de racire de pe ISS, a precizat Kenny Todd, unul dintre specialistii care asigura buna functionare a statiei.

"Suntem foarte multumiti pentru aceasta", a adaugat el, precizand ca nu stie deocamdata daca iesirile astronautilor din echipajul statiei vor fi necesare pentru repararea valvei din pompa de amoniac sau pentru inlocuirea acesteia.

NASA nu a decis nici daca aceasta defectiune, descoperita miercuri, va intarzia prima misiune de reaprovizionare a ISS ce va fi efectuata de compania Orbital Science prin intermediul capsulei sale de tip cargo Cygnus.

Prevazuta initial pentru miercuri, de la Centrul spatial Wallops din Virginia, lansarea capsulei Cygnus a fost amanata cu 24 de ore in weekend si este programata pentru joi seara, scrie MEDIAFAX.

Daca NASA decide ca astronautii vor trebui sa iasa pe orbita pentru repararea valvei, atunci lansarea capsulei Cygnus va fi amanata pentru luna ianuarie. Astronautii vor efectua prima iesire orbitala cel mai probabil joi, 19 decembrie, si o a doua sambata, 21 decembrie. O a treia iesire pe orbita, daca va fi necesara, ar putea avea loc pe 23 decembrie.

Aceasta sarcina ii revine lui Rick Mastracchio, inginer de zbor in echipajul de pe ISS si care a executat mai multe iesiri pe orbita. El va fi insotit de Mike Hopkins, care nu a iesit niciodata in spatiu.

Cei doi astronauti s-au antrenat deja la sol, in piscina, inainte de sosirea la bordul ISS, pentru a inlocui o valva a pompei de amoniac. Trei pompe de schimb sunt legate de un tronson al ISS.

Ei vor putea sa beneficieze de informatiile dobandite in august 2010, cand astronautii de atunci au fost nevoiti sa efectueze trei iesiri in spatiu pentru a inlocui aceeasi pompa, dupa ce precedenta a fost avariata de un scurtcircuit.

Citeste si:
NASA oferă zeci de mii de dolari pentru cel mai bun design de...
NASA oferă zeci de mii de...

Defectarea unei valve din acea pompa, miercuri, a fortat NASA sa depinda de acum de un al circuit secundar de racire si sa opreasca echipamentele ce nu sunt esentiale in modulul Harmony, in laboratorul european Columbus si in modulul japonez de cercetari stiintifice Kibo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.