Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni ca Rusia si Uniunea Europeana au convenit sa respecte suveranitatea tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei.

''Am discutat despre Ucraina si am convenit ca toti trebuie sa respecte suveranitatea oricarui stat, inclusiv a Ucrainei, si sa permita altor popoare sa faca o alegere libera cu privire la dezvoltarea statelor lor", a declarat Lavrov, la sfarsitul unei reuniunii cu omologii sai europeni, la Bruxelles, scrie MEDIAFAX.

Ministrul rus de Externe a subliniat ca Ucraina trebuie sa-si ia deciziile, fara vreo influenta din partea altor state.

"In ultimele zile, tot mai multi afirma ca daca Rusia nu s-ar fi implicat in afacerile Ucrainei, totul ar fi fost bine. Am aratat prin exemple cum ne comportam noi si cum se comporta partenerii nostri, care sosesc la Kiev si impart biscuiti manifestantilor din Piata Independentei, afirmand ca poporul trebuie sa faca o alegere libera in favoarea Uniunii Europene. In legatura cu acest fapt, apare intrebarea daca aceasta libera alegere exista", a afirmat ministrul rus.

De asemenea, Lavrov a declarat ca in cadrul acestei reuniuni nu a fost abordat subiectul privind instalarea de catre Rusia a unor sistemele de rachete in apropierea frontierelor Uniunii Europene.

"Ministerul rus al Apararii a oferit explicatii suficiente. Astazi (luni) acest subiect nu a fost discutat", a afirmat Lavrov.

Intalnirea dintre Lavrov si ministrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene are loc in contextul refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE.

Puterea ucraineana a suspendat, brusc, la sfarsitul lui noiembrie, semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeana, aflat in pregatire de mai multe luni, pentru a se intoarce catre Rusia. Aceasta situatie a provocat manifestatii ale opozitiei si o mobilizare fara precedent de la "revolutia portocalie" prooccidentala din 2004.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Moscova, acuzata de europeni ca a efectuat presiuni asupra Kievului, insista asupra ”intereselor economice reale” ale unei aderari a Ucrainei, aflate in recesiune si amenintate de faliment, la Uniunea Vamala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.