Executia unchiului liderului nord-coreean, joi, este un semn de instabilitate a regimului lui Kim Jong-un si face si mai necesara dezarmarea nucleara a peninsulei coreene, a apreciat duminica secretarul de Stat american John Kerry.

”Este vorba despre natura acestei dictaturi nemiloase si oribile si despre lipsa sa de incredere in sine”, a declarat Kerry intr-un interviu pentru postul american ABC. ”Este un semn de rau augur, de instabilitate si cu privire la pericolul care exista”, a adaugat el.

Jang Song-thaek, in varsta de 67 de ani, a fost arestat saptamana trecuta, judecat de un tribunal militar special si executat. El era considerat numarul doi al regimului stalinist si mentorul nepotului sau, de cand acesta a mostenit puterea dupa moartea tatalui sau, Kim Jong-il, la sfarsitul lui 2011, scrie MEDIAFAX.

”Aceasta nu este prima executie. Suntem la curent cu un numar important de executii in ultimele luni”, a spus seful diplomatiei americane.

”Acest lucru mi-a amintit o inregistrare video in care Saddam Hussein apare facand acelasi lucru, (si anume) pune ca cineva sa fie arestat in fata intregii lumi, iar toata lumea priveste fara sa spuna nimic, asudand, fara sa miste”, a adaugat el.

Epurarea releva, in opinia lui Kerry, urgenta unei dezarmari nucleare a peninsulei coreene si a unei relansari a negocierilor cu Grupul Celor Sase (cele doua coreei, China, Rusia, Statele Unite si Japonia) pentru a convinge Phenianul sa renunte la programul nuclear in schimbul unui ajutor energetic.

”Devine si mai inacceptabil ca cineva ca Kim Jong-un sa aiba in mod potential arma nucleara”, a adaugat secretarul de Stat.

Recunoscand faptul ca tara ramane ”relativ opaca”, Kerry a anuntat ca Statele Unite il considera pe Kim Jong-un drept un conducator ”impulsiv, imprevizibil, ingrijorat de locul sau in structura puterii si pe cale sa efectueze manevre in vederea eliminarii oricarui concurent sau adversar potential”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.