Statul insular Madagascar se confrunta cu mai multe cazuri de ciuma bubonica si ciuma pneumonica, boli care au potentialul de a ucide o persoana in 24 de ore.

Dupa ce Crucea Rosie si Institutul Pasteur din Madagascar au avertizat asupra posibilitatii declansarii unei epidemii de ciuma bubonica, in octombrie, autoritatile anunta cel putin doua cazuri de ciuma pneumonica, mai periculoasa si mai virulenta. Aceasta forma se transmite pe calea aerului, intre persoane, fara sa mai implice animale sau purici.

Ciuma bubonica a atins saptamana trecuta un sat din apropierea orasului Mandritsara, in nord-vestul tarii, provocand moartea a cel putin 20 de persoane. Institutul Pasteur din Madagascar a confirmat ca probele prelevate de la unele dintre cadavre atesta faptul ca, cel mai probabil, ciuma a fost cauza mortii, dar a evitat sa estimeze numarul persoanelor afectate, scrie mediafax.

Ciuma pneumonica este cauzata de aceeasi bacterie care provoaca si ciuma bubonica. Ceea ce le diferentiaza insa, este ca, in timp ce varianta bubonica se transmite prin purici si poate fi tratata cu antibiotice, ciuma pneumonica este mult mai usor de contractat si are o rata de mortalitate mult mai mare. Herlyne Ramihantaniarivo, un oficial din Ministerul Sanatatii din Madagascar, a confirmat pentru BBC existenta a cel putin doua cazuri de ciuma pneumonica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.