Refuzul Magen David Adom, echivalentul Crucii Rosii in Israel, de a accepta sangele donat de o deputata de culoare de origine etiopiana, Pnina Tamano-Shata, a provocat, miercuri, un scandal in Israel.

Deputata a vrut sa doneze sange cu ocazia unei campanii a Magen David Adom in incinta Parlamentului, la Ierusalim. Dar o reprezentanta a acestui organism, filmata si inregistrata de o camera video, i-a explicat ca, "potrivit directivelor Ministerului Sanatatii, nu este posibil sa se accepte sange special de origine evreiasca etiopiana".

Potrivit presei, Ministerul Sanatatii apreciaza ca sangele evreilor de origine etiopiana, care nu sunt nascuti in Israel, este susceptibil sa propage boli precum SIDA.

Deputata a criticat, intr-un interviu acordat postului de televiziune privat Canal 10, "acest afront impotriva unei intregi comunitati din cauza culorii pielii sale". "Am 32 de ani, am ajuns la varsta de trei ani in Israel, mi-am efectuat serviciul militar si am doi copii, nu exista niciun motiv pentru a ma trata in acest fel", s-a indignat ea, scrie MEDIAFAX.

Ea a amintit ca in urma cu 16 ani a avut loc o mare manifestatie a comunitatii evreiesti etiopiene la Ierusalim, in momentul in care autoritatile sanitare se debarasau, fara a-l folosi, de sangele donat de membrii acestei comunitati.

"De atunci, cand eu insami am manifestat, nu s-a schimbat nimic", a declarat ea.

In urma consultarilor, responsabilii Magen David Adom au declarat ca sunt pregatiti sa accepte sangele deputatei, dar ca acesta va fi congelat si nu va fi utilizat, a precizat site-ul de Internet Ynet.

Alertat, premierul Benjamin Netanyahu a sunat-o pe parlamentara membra a Yesh Atid, un partid de centru din cadrul coalitiei, pentru a-si exprima "admiratia" si a declarat ca va cere examinarea directivelor aflate la originea acestui caz.

In total, peste 100.000 de evrei etiopieni au imigrat in Israel in ultimii 30 de ani, in special in timpul operatiunilor "Moise" si "Solomon" din 1984 si 1991.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.