Liderul administratiei de la Tiraspol Evgheni Sevciuk a apreciat joi ca prioritatile politicii externe a Chisinaului constau in "predarea puterii, intr-o forma sau alta, Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucurestiului", potrivit site-ului transnistrean President.gospmr.ru.

Sevciuk a subliniat ca relatiile Tiraspolului cu Chisinaul sunt in continuare tensionate.

"Republica Moldova in permanenta pune accent pe prioritatile politicii sale externe, care constau in predarea puterii, intr-o forma sau alta, Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucurestiului", a afirmat liderul separatist, intr-un interviu pentru postul rus de radio City-FM, transmite MEDIAFAX.

"Astazi (joi), Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a stabilit ca limba romana este limba oficiala. O limba similara (cu cea moldoveneasca). De asemenea, ei au foarte multi consilieri politici din Romania. Au loc procese integrationiste. Noi, bineinteles, nu suntem impotriva ca acest lucru sa se intample, insa am vrea ca Republica Moldova sa ia in considerare interesele locuitorilor din regiunea transnistreana", a adaugat Sevciuk.

Curtea Constitutionala de la Chisinau a stabilit joi ca limba oficiala a Republicii Moldova este "limba romana, nu limba moldoveneasca in baza grafiei latine", conferind statut de norma constitutionala Declaratiei de Independenta a tarii, adoptata in august 1991.

Ulterior, seful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus, Aleksei Puskov, a afirmat joi ca decizia Chisinaului de a recunoaste limba romana drept limba oficiala a Republicii Moldova reprezinta "inca un pas spre despartirea definitiva de Transnistria".

Sevciuk a apreciat, de asemenea, ca acordul de asociere cu Uniunea Europeana, semnat de Republica Moldova, ar putea fi folosit pentru a exercita asupra Transnistriei presiuni economice, "in scopul de a obtine concesii in domeniul politic".

El a reiterat ca Transnistria doreste o integrare cu Rusia.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Miercuri, liderul transnistrean a propus Sovietului Suprem (Parlamentului) de la Tiraspol sa modifice Constitutia Transnistriei prin introducerea unor articole care ar permite aplicarea legislatei ruse.

"Aceasta ar permite raspandirea si aplicarea experientei legislative ruse, in conformitate cu dorinta poporului de se a se uni cu Rusia, exprimata prin referendumul din 2006", afirma Sevciuk intr-o scrisoare atasata la proiectul de lege.

Potrivit rezultatelor referendumului organizat la 17 septembrie 2006, in Transnistria, 97 la suta dintre locuitorii regiunii separatiste s-au declarat in favoarea unirii cu Rusia si numai 2,3 la suta contra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.