Trei persoane au murit, iar alta a fost ranita vineri dimineata, dupa ce o rafala de vant a doborat un arbore care a cazut peste o masina, in apropiere de Lembork, in nordul Poloniei, una dintre tarile afectate de furtuna Xaver, a anuntat un purtator de cuvant al pompierilor.

"Un copac a cazut peste o masina pe un drum local. Trei persoane au murit pe loc, iar alta a fost transportata la spital", a anuntat Bogdan Madej, citat de postul privat de televiziune Polsat News.

De asemenea, patru persoane au fost ranite usor, in diferite regiuni ale tarii, in cursul furtunii. In nordul tarii, rafalele de vant atingeau vineri dimineata 120 de kilometri pe ora. Aproape 150.000 de locuinte nu aveau curent in aceasta regiune.

La Skotnik, in nord-vest, o linie electrica s-a prabusit pe un grajd, omorand 26 de vaci, au anuntat pompierii, care au procedat la peste 1.000 de interventii la nivel national. Pe de alta parte, mii de persoane au fost evacuate, in noaptea de joi spre vineri, in Marea Britanie, in urma unor inundatii provocate de furtuna Xaver pe coasta de est a tarii, a anuntat politia vineri dimineata.

Situatia s-a mai imbunatatit vineri dimineata, desi amenintarea planeaza in continuare, vineri urmand sa aiba loc o a doua maree puternica. Barajul pe Tamisa, langa Londra, urma sa fie inchis a doua oara in decurs de doua zile, pentru a proteja capitala.

Doua persoane au murit joi in Scotia si una in centrul Angliei, in cursul furtunii. Rafale de vant de pana la 225 de kilometri pe ora au provocat perturbari importante, privand de electricitate aproximativ 100.000 de gospodarii. In total, a proximativ 10.000 de locuinte au fost evacuate in zona de coasta, si anume 9.000 in Norfolk si 1.000 in l'Essex, scrie MEDIAFAX.

In acest comitat din sud-estul Angliei, politia a anuntat anterior, vineri dimineata, ca perioada de maxima intensitate a furtunii a trecut, iar majoritatea oamenilor evacuati au parasit centrele de gazduire in regim de urgenta in care s-au refugiat.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

In Northumbria (nord-est), "curenti ai unor maree in zona noastra sunt mai putin puternici decat ieri (joi)", a anuntat vineri dimineata politia locala.

In Norfolk, evacuarile au vizat in principal orasul de coasta Great Yarmouth, unde militari au ajutat la ridicarea unor baraje.

Fortele politiei locale au indemnat populatia sa nu mearga pe litoral pentru a asista la spectacolul furtunii. Ele au anuntat ca persoane "inconstiente" s-au adunat, uneori cu copii de umeri, aproape de valuri.

Potrivit BBC, platforme petroliere din Marea Nordului au fost, de asemenea, evacuate. Salvatori cautau trei persoane care probabil ca au cazut in raul Humber, langa Flixborough. Pe de alta parte, furtuna Xaver a provocat pagube relativ limitate, in cursul noptii de joi spre vineri, si nu au fost inregistrate decese in Germania, au anuntat vineri autoritatile, desi transporturile aeriene, maritime si feroviare erau foarte perturbate local.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Furtuna a depasit momentul de maxima intensitate la Hamburg la ora 4.00 GMT (6.00, ora Romaniei), a anuntat landul pe site.

Nivelul maxim atins de apa a fost de 6,09 metri, cel mai inalt inregistrat in oras, in contextul in care autoritatile se temeau ca acesta va ajunge pana la 6,50 metri.

Traficul pe aeroportul Hamburg a fost inchis, iar traficul feriboturilor pe Marea Baltica a fost suspendat. Caile ferate germane au anulat toate legaturile la distanta in landul Schleswig-Holstein, iar legaturile locale sunt perturbate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.