Iranul a avertizat miercuri, inainte de o reuniune a OPEC de la Viena, ca va declansa un razboi al pretului petrolului pe piata mondiala, avertizand organizatia statelor producatoare de titei ca va creste productia chiar daca pretul va scadea la 20 de dolari pe baril.

Analistii anticipeaza ca OPEC nu va modifica miercuri plafonul de productie al organizatiei, de 30 de milioane de barili pe zi, relateaza Financial Times. In pofida consensului aparent de la nivelul organizatiei, in cadrul cartelului exista pozitionari interne.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zangeneh, a declarat cu cateva minute inainte de inceperea reuniunii cu usile inchise a OPEC ca Iranul va ajunge la o productie de 4 milioane de barili pe zi "chiar daca pretul petrolului va scadea la 20 de dolari pe baril"

"Nu vom renunta la drepturile noastre in aceasta privinta", a adaugat Zangeneh, sugerand ca OPEC se va putea adapta la productia mai mare a Iranului, astfel incat preturile sa se mentina la un nivel ridicat, scrie MEDIAFAX.

OPEC extrage circa o treime din livrarile mondiale de petrol si, ca unica sursa de capacitate suplimentara de productie, joaca un rol esential in stabilirea preturilor.

Pretul mediu al petrolului Brent din acest an este de aproape 110 dolari pe baril, usor peste tinta oficiala a OPEC, ca urmare a problemelor de productie din Nigeria si Libia, care au anulat efectul cresterii rapide a productiei Statelor Unite, la exploatarile de sist.

Incurajat de acordul interimar cu marile puteri occidentale si emergente, referitor la programul nuclear, Iranul a anuntat ca vrea sa majoreze productia de la circa 2,8 milioane de barili pe zi la 4 milioane de barili, de anul viitor.

Pe de alta parte, Irakul a anuntat la randul sau intentia de a creste anul viitor livrarile cu 1 milion de barili pe zi, la 4 milioane de barili pe zi.

Aceste cresteri ar pune presiune asupra preturilor si ar determina OPEC sa raspunda prin reducerea productiei in alte tari membre, desi ambele state vor avea dificultati mari in atingerea obiectivelor ambitioase.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Iranul are in fata mai multe luni de negocieri dificile inainte de a obtine ridicarea sanctiunilor internationale, iar industria irakiana a petrolului are probleme legate de siguranta si infrastructura.

Cele mai mari presiuni de reducere a productiei vor fi suportate de Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial si liderul de facto al cartelului, care livreaza peste 10 milioane de barili pe zi de titei, ca urmare a reducerii livrarilor altor membri ai cartelului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.