Un camion care transporta o substanta radioactiva de uz medical, care ar putea fi "extrem de periculoasa", a fost furat in Mexic, a anuntat miercuri Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).

"In momentul furtului, sursa (radioactiva) era protejata corect. Dar sursa ar putea fi extrem de periculoasa pentru cineva daca este inlaturata sau distrusa protectia", a precizat agentia ONU cu sediul la Viena, intr-un comunicat.

Furtul a avut loc la 2 decembrie, a precizat AIEA, care a fost informata in legatura cu incidentul de autoritatea nucleara a tarii (CNSNS).

Camionul transporta o substanta radioactiva de tip Cobalt 60 folosita in radioterapie si provenind de la un spital din orasul Tujuana (nord). Acesta a fost furat la Tepojaco, un oras situat in apropiere de Mexico, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile mexicane efectueaza in prezent cercetari pentru a gasi camionul si au difuzat un comunicat pentru a avertiza publicul.

Substanta nu poate fi utilizata in fabricarea unei arme nucleare conventionale, dar ar putea, in teorie, sa fie folosita intr-o bomba radiologica ce combina explozibil conventional si izotopi radioactivi.

Expertii avertizeaza periodic in legatura cu pericolul reprezentat de stocurile importante de astfel de substante depozitate in spotale fara o supraveghere suficienta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.