Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, considerat eminenta gri a nepotului sau, a fost destituit, iar mai multi dintre apropiatii sai au fost executati, au dezvaluit marti serviciile sud-coreene de informatii, un eveniment major, cu consecinte imprevizibile pentru regim.

Influentul Jang Song-thaek, in varsta de 67 de ani, a fost demis din postul de vicepresedinte al Comisiei Apararii Nationale, cel mai puternic organ de decizie din tara, a declarat pentru presa un deputat sud-coreean la finalul unei audieri a unor reprezentanti ai Serviciului National sud-coreean de Informatii (NSI) de catre un comitet parlamentar, scrie MEDIAFAX.

Jang Song-thaek "a fost indepartat recent din post, iar doi apropiati de-ai sai, Ri Yong-ha si Jang Soo-kil, au fost executati in public la jumatatea lui noiembrie", a precizat Jung Cheong-rae. Potrivit altui parlamentar, acestia au fost executati pentru "activitati impotriva partidului".

"De la (destituire), Jang Song-thaek a disparut", a mai declarat Jung Cheong-rae.

Jang Song-thaek a fost timp de decenii unul dintre personajele-cheie ale puterii de la Phenian, exercitate de trei generatii de catre familia Kim (bunicul, tatal si fiul), de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent. El l-a ajutat pe nepotul sau sa faca primii pasi la conducerea tarii.

Considerat numarul doi in cadrul regimului de unii experti, el era, in opinia altora, regentul lui Kim Jong-un care, in varsta de aproximativ 30 de ani, nu avea experienta necesara sa exercite puterea intr-un stat inchis, asaltat in mod constant.

Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul, evoca indepartarea lui Jang Song-thaek ca pe "cea mai importanta actiune politica din Coreea de Nord de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un".

"Jang (Song-thaek) a jucat un rol crucial, ajutandu-l pe Kim Jong-un sa isi instaleze puterea dupa moartea tatalui sau, servindu-i ca mentor", subliniaza el.

Kim Jong-un a preluat locul tatal sau, Kim Jong-il, mort in decembrie 2011 in urma unei crize cardiace. La randul sau, Kim Jong-il a condus Coreea stalinista de la decesul, in 1994, al tatalui sau, Kim Il-sung, fondatorul Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), in 1948.

Citeste si:
Insarcinata la doar 13 ani. Minora a fost violata de propriul unchi
Insarcinata la doar 13 ani....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.