Afganistanul, Coreea de Nord si Somalia sunt percepute ca cele mai corupte tari din lume, in timp ce Danemarca si Noua Zeelanda sunt percepute drept cele mai putin corupte tari, potrivit Indexului anual al organizatiei Transparency International (TI).
Aceasta organizatie, cu sediul la Berlin, apreciaza ca aproape 70% dintre statele lumii sunt considerate ca avand o "problema grava" de venalitate in randul functionarilor. Totodata, niciuna dintre cele 177 de tari studiate in 2013 nu obtine un scor perfect.

Transparency International, o organizatie nonguvernamentala (ONG), intocmeste anual un indice al perceptiei coruptiei in randul partidelor politice, politiei, sistemului judiciar si serviciilor publice in toate tarile, un flagel care submineaza dezvoltarea si lupta impotriva saraciei.

"Coruptia ii afecteaza cel mai mult pe cei saraci. Este ceea ce rezulta din clasament, si anume ca tarile cele mai corupte sunt si cele mai sarace, iar in acestea din urma cei mai defavorizati sunt afectati cel mai mult. Aceste natiuni nu vor iesi niciodata din saracie daca nu combat venalitatea", comenteaza Finn Heinrich, un cercetator din cadrul organizatiei.

Romania se afla pe locul 69 alaturi de Italia si Kuwait.

Intre tarile care au pierdut cele mai multe puncte in Indexul din 2013 se afla Siria, devastata de un razboi civil, dar si Libia si Mali, ambele confruntandu-se cu conflicte militare majore in ultimii ani.


"Coruptia merge adesea mana in mana cu destramarea unei tari, cum puteti vedea in Libia si Siria, doua tari care au inregistrat cea mai puternica crestere a coruptiei. Daca va uitati la tarile din josul clasamentului, gasiti si Somalia. Sunt tari in care Guvernul nu functioneaza in mod eficient, iar oamenii sunt nevoiti sa recurga la tot felul de mijloace pentru a obtine servicii, a se hrani si a supravietui", adauga Heinrich, potrivit mediafax.

In Afganistan, o tara din care fortele armate NATO intentioneaza sa se retraga anul viitor dupa o perioada de peste zece ani, "nu am observat progrese tangibile", constata cercetatorul.

In coada plutonului se afla si Coreea de Nord, "o societate totalitara complet repliata asupra sa-insasi", in care transfugii povestesc ca foametea amplifica si mai mult coruptia "deoarece ai nevoie sa cunosti pe cineva corupt din interiorul partidului pentru a supravietui".

Intre tarile in care situatia "s-a imbunatatit cel mai mult", desi pornesc de jos, se afla Myanmarul, in care junta militara aflata la puetere a deschis poarta unui proces de democratizare. Aceasta tara, in care au crescut investitiile, s-a angajat sa respecte reguli in domeniul transparentei.

"Toate tarile sunt amenintate de coruptie, la toate nivelurile Guvernului, atat atunci cand vine vorba despre emiterea unui permis local, cat si in privinta aplicarii legilor si reglementarilor", avertizeaza canadiana Huguette Labelle, presedinta Transparency.


Pentru a-si intocmi Indicele, Transparency colecteaza opinii ale unor experti in aceasta problema din cadrul unor organizatii ca de exemplu Banca Mondiala, Banca Africana pentru Dezvoltare si Fundatia germana Bertelsmann. Ea claseaza tarile pe o scala de 0 la 100, statul care obtine "zero" fiind cel perceput ca cel mai corupt.

Ultimul clasament "prezinta un tablou ingrijorator", apreciaza Transparency. "Desi o mana de tari obtin un rezultat bun, niciuna nu atinge perfectiunea. Iar doua treimi obtin sub 50", subliniaza organizatia. Cei mai slabi trei elevi, Afganistanul, Coreea de Nord si Somalia obtin opt, pe cand cei mai buni doi elevi, Danemarca si Noua Zeelanda afiseaza 91.

In coada plutonului, cu scoruri cuprinse intre zece si 19, se afla Irakul, Siria, Libia, Sudanul si Sudanul de Sud, Ciadul, Guineea Ecuatoriala, Guineea Bissau, Haiti, Turkmenistanul, Uzbekistanul si Yemenul. In fruntea clasamentului, cu scoruri cuprinse intre 80 si 89, se afla, alaturi de Danemarca si Noua Zeelanda, Luxemburgul, Canada, Australia, Olanda, Elvetia, Singapore, Norvegia, Suedia si Finlanda.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.