Berarii germani vor sa inscrie in patrimoniul mondial UNESCO imperativul de puritate a berii lor, care limiteaza, inca din secolul al XVI-lea, la patru ingrediente compozitia berii germane, a anuntat luni federatia producatorilor de bere din aceasta tara, citata de AFP.

Acest "decret de puritate a berii" isi are originea in Bavaria, la inceputul secolului al XVI-lea, si a fost extins apoi, putin cate putin, pe tot teritoriul german. Decretul limiteaza compozitia berii la patru ingrediente: orz, hamei, apa si drojdie.

Chiar daca regula a fost relaxata, majoritatea berarilor germani continua sa isi produca berea folosind doar aceste patru componente, a explicat aceeasi federatie intr-un comunicat. Aproximativ 5.000 de marci diferite de bere nu contin nimic altceva, transmite MEDIAFAX.

"Decretul puritatii garanteaza un grad de securitate pentru care suntem invidiati de multe alte ramuri ale industriei agroalimentare", a explicat presedintele federatiei, Hans-Georg Elis. Inscrierea in patrimoniul mondial UNESCO ar reprezenta pentru aceasta regula "in acelasi timp o onoare si o motivatie".

Germania a ratificat in acest an Conventia UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, care introduce aceasta noua forma de patrimoniu colectiv exceptional, alaturi de peisaje naturale si de bunurile culturale.

In Germania, cererile de inscriere puteau fi depuse inainte de sfarsitul lunii noiembrie in cele 16 landuri. Berarii s-au adresat apoi autoritatilor bavareze. O comisie compusa din reprezentantii tuturor landurilor va decide apoi propunerile pe care Germania le va expedia la UNESCO.

Organismul cu sediul la Paris va lua apoi o decizie.

Compozitorul Ludwig van Beethoven face parte dintre celelalte propuneri germane.

Daca UNESCO va onora cererea berarilor, aceasta distinctie ar putea sa se aplice berii germane incepand din 2016, cand se vor implini 500 de ani de la emiterea decretului de puritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.