Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, un simbol al crestinatatii si al ortodoxiei, ar putea sa redevina moschee, informeaza site-ul publicatiei franceze Le Nouvel Observateur.

De peste 15 secole, bazilica Sfanta Sofia nu a fost scutita de furtuni de tot felul. Cu toate acestea, de la inaltimea celor 55 de metri ai sai, Sfanta Sofia, cel mai vizitat monument din Istanbul, a reusit sa treaca peste razboaie, sa reziste la seisme si sa supravietuiasca multor polemici, transmite MEDIAFAX.

Sfanta Sofia se afla acum, din nou, in centrul unei dezbateri: intr-o perioada in care guvernul turc este acuzat ca doreste sa "islamizeze" tara, vicepremierul turc Bülent Arinç a generat un nou val de controverse, dupa ce a declarat ca doreste ca aceasta fosta biserica ortodoxa, transformata in muzeu in 1934, sa redevina moschee, asa cum a fost pe vremea Imperiului Otoman.

"Acum vedem o Sfanta Sofia trista", a spus Bülent Arinç, in urma cu doua saptamani, dupa o vizita la catedrala. "Sper ca o vom vedea zambind din nou, in curand", a adaugat politicianul turc.

Desi pare enigmatica, aceasta scurta declaratie, facuta de unul dintre cei mai populari membri ai foarte religiosului Partid al Justitiei si al Dezvoltarii, aflat la putere in Turcia din 2002, nu a trecut neobservata.

Asumandu-si rolul de aparator al mostenirii ortodoxe si bizantine, Grecia a luat imediat pozitie, condamnand aceste declaratii care "ranesc sentimentele religioase ale milioanelor de crestini".

Opera arhitecturala majora, construita in secolul al VI-lea e.n., biserica in care erau incoronati imparatii bizantini a fost transformata in moschee in secolul al XV-lea, dupa caderea Constantinopolului in mainile otomanilor. In timpul regimului laic al lui Mustafa Kemal, Sfanta Sofia a fost transformata in muzeu si este vizitata in fiecare an de multe milioane de turisti.

Micuta comunitate ortodoxa din fostul Constantinopol a primit la randul ei cu consternare declaratiile facute de Bülent Arinç.

Citeste si:
Alexandra Stan, ajutor pentru victimele cutremurelor din Turcia:...
Alexandra Stan, ajutor pentru...

"Unii vad o Sfanta Sofia trista de peste 500 de ani si le-ar placea foarte mult ca ea sa redevina biserica", spune Mihail Vasiliadis, redactorul-sef al ziarului de limba greaca Apoyevmatini, stabilit la Istanbul.

Acest purtator de cuvant al grecilor din Istanbul considera ca nu trebuie readusa in discutie tema unui razboi interreligios si ca statutul ecumenic al muzeului Sfanta Sofia i se potriveste foarte bine fostei biserici.

"Pentru bunul mers al relatiilor dintre cele doua comunitati, ar fi de preferat ca acest edificiu sa ramana un simbol al coabitarii", considera Vasiliadis, in varsta de 74 de ani. "Nimeni nu are niciun interes de a pune sare pe rana", a adaugat el.

In schimb, in fata monumentului, tinerii militanti din Partidul Marii Uniuni, islamist si nationalist, par insa a fi foarte motivati.

Citeste si:
Finlanda şi Suedia semnează protocoalele de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia semnează...

"Cadastrul ne spune ca Hagia Sofia (Sfanta Sofia) este o moschee din Cartea sacra, care include morminte, spatii publice, un loc de rugaciune si de reculegere si o scoala de teologie", afirma Bayram Karacan, vicepresedintele BBP.

"Transformarea Sfintei Sofia in muzeu nu a fost niciodata acceptata de poporul turc", a adaugat el.

De mai multe ori deja, aceasta formatiune politica a solicitat transformarea sitului, inclus in patrimoniul mondial UNESCO, insa cererile sale nu au fost acceptate.

In piata centrala din cartierul Sultanahmet, care separa Sfanta Sofia de Moscheea Albastra, pietonii formeaza randuri stranse pentru a putea sa circule, iar multi dintre ei se declara surprinsi de aceasta surprinzatoare relansare a controverselor legate de statutul monumentului.

"Nu inteleg de ce, dintr-o data, ar trebui refacuta o moschee daca, atat de mult timp, ea a ramas un muzeu care a putut sa primeasca ambele religii", spune Gelareh Kiazand, un iranian in varsta de 32 de ani.

Citeste si:
Erdogan avertizează în legătură cu amenințările împotriva...
Erdogan avertizează în...

"Poate ca este din cauza motivatiilor politice ale guvernului islamisto-conservator, cu cateva luni inainte de alegerile locale", este de parere Ahmet Kuyas, conferentiar la Universitatea Galatasaray din Istanbul.

"Cei de la putere au inceput sa isi construiasca un anumit discurs pentru a atrage, probabil, cateva voturi de ici si de colo, dar nu cred ca aceasta idee va da roade", spune Kuyas.

De mai multe luni, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, supranumit adeseori "noul sultan", si-a multiplicat deciziile cu conotatie religioasa puternica - de la restrictionarea comercializarii si consumului de alcool pana la autorizarea portului voalului islamic in administratia centrala.
Doua biserici din Turcia au fost transformate recent in moschei. La Istanbul, o manastire in ruine, datand din secolul al V-lea e.n., va fi transformata si ea in moschee, in 2014.

Citeste si:
Rusia, nou atac în Odesa. Catedrala Schimbarea la Față din Ucraina,...
Rusia, nou atac în Odesa....

In Turcia, exista deja 83.000 de moschei, cu 7% mai multe decat in momentul venirii la putere a premierului Erdogan, in urma cu 11 ani. Doar in Istanbul exista deja peste 3.000 de moschei.

"E deja plin de moschei pe aici si multe dintre ele sunt goale", declara, usor amuzat, Fehmi Simsek, un comerciant din Istanbul. "Cine va umple toate aceste moschei atunci cand Hagia Sofia va fi transformata?", spune el. "In plus, turistii nu vor mai veni".

Acest lucru ar fi insa pe placul adeptilor din cel mai religios filon din Turcia. "Hagia Sofia ne apartine, ea trebuie deci sa fie o moschee", afirma, transant, de sub voalul care o acopera, Sevdas, o femeie care locuieste in cartierul Sultanahmet.

"Exista la anumite persoane un fel de complex al inferioritatii, o anumita nevoie de a afirma necesitatea islamului. De aceea, ei vor ca Sfanta Sofia sa devina moschee - pentru ca ar fi o alta lovitura adusa laicitatii turce", a comentat subiectul profesorul Ahmet Kuyas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.