Regimul iranian vrea sa fabrice o bomba atomica si sustine terorismul, insa Israelul va impiedica Iranul sa utilizeze o astfel de arma, a asigurat duminica, la Roma, premierul israelian Benjamin Netanyahu, citat de AFP.

"Nu va faceti iluzii: Iranul vrea sa fabrice o bomba atomica si sustine terorismul", a afirmat premierul israelian la sinagoga din Roma, unde au sosit mai multi ministri israelieni si omologul sau italian, Enrico Letta, transmite MEDIAFAX.

"Nu vom permite Iranului sa se doteze cu o arma atomica pe care ar putea sa o utilizeze impotriva noastra", a adaugat Netanyahu, citat de agentia italiana ANSA.

"Eu nu voi pastra tacerea, daca Israelul va fi in pericol. Toti stiu ca in calitate de premier israelian am avertizat zi de zi cu privire la pericolul reprezentat de programul nuclear iranian", a afirmat Netanyahu, insistand ca el nu va "pastra tacerea, daca interesele israelienilor vor fi amenintate".

Dupa negocieri dure, Grupul 5+1 (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si Germania) si Iranul au anuntat, la 24 noiembrie, ca au ajuns la un acord conform caruia Republica islamica accepta sa-si limiteze programul nuclear in schimbul relaxarii unor sanctiuni economice, deschizand calea unei noi perioade de negocieri, de fond, timp de sase luni.

Ulterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat acordul asupra programului nuclear iranian, incheiat la Geneva, drept o "eroare istorica".

"Obiectivul comun al comunitatii internationale este denuclearizarea militara a Iranului si sunt convins ca putem ajunge la aceasta, utilizand toate mijloacele pasnice si diplomatice", a declarat Letta.

Premierul israelian a sosit la Roma duminica si urmeaza sa fie primit, luni, la Vatican, de catre Papa Francisc.

De asemenea, Netanyahu si Letta vor participa la un summit bilateral, in cursul caruia urmeaza sa fie semnate aproximativ zece acorduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.