Numarul statelor in care nu a fost abolita pedeapsa cu moartea a scazut in ultimele decenii, de la aproape 180 in 1960, la 46 in prezent, printre care SUA, Japonia si China, ultima fiind pe locul I in lume dupa numarul executiilor, cu nu mai putin de 3.000 in 2012.

Abolirea pedepsei cu moartea a fost tema conferintei "Nu exista justitie fara viata", organizata in aceasta saptamana, in Capitala, de Comunitatea Sant'Egidio si Facultatea de Istorie Bucuresti.

Evenimentul, care i-a avut ca invitati pe ambasadorul Italiei la Bucuresti, Diego Brasioli, si pe prodecanul Facultatii de Istorie, conf. univ. dr. Florentina Nitu, a adus in discutie subiecte deopotriva controversate si, intr-o mare masura, ignorate de societatea actuala - dreptul fiecarui om la viata si importanta eliminarii pedepsei capitale la nivel mondial, scrie MEDIAFAX.

Ambasadorul Italiei a subliniat rolul fundamental al fiecarei natiuni in parte de a lupta pentru respectarea drepturilor omului. Acesta a amintit cuvintele juristului Cesare Beccaria (1738-1794), potrivit carora "nu exista libertate acolo unde legile permit ca omul sa isi piarda libertatea si sa devina obiect". Continuand, ambasadorul Brasioli a evocat prima abolire a pedepsei capitale, in Marele Ducat al Toscanei, in 1786, la 30 noiembrie, data in care Comunitatea Sant'Egidio a propus sa se sarbatoreasca Ziua Mondiala Impotriva Pedepsei cu Moartea.

Prodecanul Facultatii de Istorie a subliniat, in acelasi context, ca si in Romania se evidentiaza o tendinta de a condamna folosirea pedepsei cu moartea, care se manifesta in special in randul populatiei tinere.

La conferinta a fost subliniata si scaderea numarului de state in care se mai aplica pedeapsa capitala. Astfel, in 1960, pedeapsa cu moartea era in aproape 180 de tari, dintre care 23 au eliminat-o in anii '70.

Potrivit Sant'Egidio, in anii '90, cand Comunitatea a inceput sa lupte pe acest front abolitionist, erau deja in jur de 100 de tari care eliminasera aceasta pedeapsa, iar in prezent numarul lor a trecut de 145. Comunitatea Sant'Egidio subliniaza ca a contribuit la acest trend prin promovarea unui Apel pentru un Moratoriu Universal - manifest care a strans peste cinci milioane de semnaturi in 153 de tari din intreaga lume. Apelul, prezentat in fata Natiunilor Unite, a dus la semnarea istorica a Rezolutiei asupra refuzului utilizarii pedepsei capitale ca mijloc de aplicare a justitiei, in 2007.

Citeste si:
Aurescu va participa la reuniunea miniştrilor de Externe din...
Aurescu va participa la...

Majoritatea tarilor care mentin pedeapsa cu moartea au votat impotriva Moratoriului promovat de Sant'Egidio. Printre acestea se numara Belarus - singura tara europeana ce mentine pedeapsa capitala -, China - locul I in lume dupa numarul executiilor -, SUA, Japonia, Arabia Saudita, Iran, Irak si Afganistan, conform datelor publicate de World Coalition Against Death Penalty.

Pasi inainte exista, insa, in unele dintre aceste tari, potrivit reprezentantilor Sant'Egidio.

Astfel, in China, Curtea Suprema a cerut recent tuturor judecatorilor sa nu mai accepte marturiile condamnatilor obtinute sub tortura si sa evite condamnarea la moarte atunci cand probele nu sunt evidente. Expertii sustin ca acest demers reflecta faptul ca autoritatile chineze recunosc nevoia de a fi stopate nedreptatile la care sunt supusi cei trimisi sub judecata.

Citeste si:
Un copil de doar 8 ani riscă pedeapsa cu moartea. De ce este...
Un copil de doar 8 ani riscă...

De asemenea, potrivit Sant'Egidio, Japonia incepe sa accepte dialogul pe aceasta tema cu tarile abolitioniste. Astfel, in octombrie, Comunitatea Sant'Egidio a organizat in Japonia o conferinta in cadrul careia a fost dezbatut modelul european abolitionist, fiind prezentat si Apelul pentru un moratoriu universal impotriva pedepsei cu moartea, semnat de 42 de ministri de externe din Europa, inclusiv de Titus Corlatean.

In Romania, pedeapsa capitala a fost abolita in 1990. Pana atunci, Tribunalul Militar Bucuresti a condamnat la moarte 47 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.