Presedintele Hassan Rohani a exclus "suta la suta" desfiintarea instalatiilor nucleare din Iran, dupa acordul de la Geneva asupra programului nuclear controversat al Teheranului, intr-un interviu pentru cotidianul Financial Times (FT) publicat vineri.

La randul sau, la Viena, reprezentantul iranian in cadrul Agentiei internationale pentru energie atomica (AIEA) Reza Najafi a apreciat ca "Perioada de intrerupere timp de sase luni a anumitor activitati nucleare iraniene prevazuta de acord va incepe la sfarsitul lui decembrie sau inceputul lui ianuarie".

Intrebat de FT daca desfiintarea instalatiilor nucleare ale tarii sale este "o linie rosie" de netrecut pentru guvernul sau, presedintele iranian a raspuns: "suta la suta".

In acest interviu, Hassan Rohani a sugerat de asemenea ca relatiile intre Teheran si Washington s-ar putea imbunatati in continuare.

"Problemele intre Iran si Statele Unite sunt foarte complicate si nu pot fi rezolvate intr-o perioada scurta de timp. In pofida complicatiilor, a existat o deschidere in aceste o suta de zile, care se mai poate mari", a apreciat el, potrivit MEDIAFAX.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania compun grupul "5+1" care a negociat acordul istoric incheiat cu Iranul duminica la Geneva.

Acesta deschide calea catre sase luni de tranzactii delicate catre obtinerea unui acord "complet".

"Prevedem ca vom incepe aplicarea masurilor adoptate de cele doua parti la sfarsitul lui decembrie sau inceputul lui ianuarie", a declarat Najafi in timpul reuniunii consiliului de guvernatori ai AIEA.

In schimbul suspendarii partiale a sanctiunilor internationale care ii afecteaza economia, Teheran s-a angajat sa ppreasca imbogatirea uraniului la peste cinci la suta timp de sase luni, sa suspende constructia reactorului cu apa grea de la Arak - care ar putea produce plutoniu necesar fabricarii unei bombe nucleare - si sa acorde acces sporit inspectorilor internationali la locatiile vizate.

Citeste si:
Ți-ai scăpat telefonul în apă? 3 metode simple pentru al salva
Ți-ai scăpat telefonul în...

Israelul, care cere desfiintarea capacitatilor nucleare ale Iranului, a respins acordul de la Geneva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.