Republica Moldova si Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leanca si, respectiv, presedintele Ghiorghi Margvelasvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE.

"Traim un moment istoric si anume initierea unui acord ambitios si de perspectiva intre Republica Moldova si Uniunea Europeana", a declarat premierul moldovean, in limba engleza, potrivit MEDIAFAX

"Acest eveniment simbolizeaza increderea, deschiderea si cooperarea intre tara mea si Uniunea Europeana, reprezinta un pas sigur spre viitorul unor relatii care, cu siguranta, vor aduce intr-o zi tara mea in UE"
, a adaugat Leanca.

Ulterior, seful Guvernului de la Chisinau a cerut permisiunea de a se adresa cetatenilor sai in limba sa materna. "Va rog sa-mi permiteti sa spun acelasi lucru in limba mea materna, sa ma adresez concetatenilor mei: Moldova, astazi am asigurat drumul nostru catre Uniunea Europeana!", a adaugat el.

Leanca a mentionat ca aceasta etapa este foarte importanta, intrucat stabileste fundatia si pregateste Republica Moldova pentru efortul de a-si indeplini angajamentele din acest Acord.

"Impreuna, vom atinge toate obiectivele comune. Republica Moldova este o tara europeana si va deveni membra a Uniunii Europene intr-un viitor previzibil", a mai afirmat Leanca.

Anterior, Georgia si UE au semnat acordul de gestionare a crizelor si cel de colaborare in domeniul energetic, in timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Potrivit postului de radio Europa Libera, imediat dupa parafare va incepe summitul la care premierul Iurie Leanca va sustine un discurs in limbile engleza si franceza. Dupa summit, el va participa la o conferinta de presa impreuna cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu presedintele Lituaniei si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Acordului de Asociere va fi facut public saptamana viitoare, a declarat vicepremierul Natalia Gherman, citata de IPN.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Potrivit Unimedia.md, dupa parafarea de la Vilnius, avocati, traducatori si experti vor revedea textele convenite ale Acordului pentru a se asigura ca nu exista motive de incertitudine. Textul este tradus apoi in limbile oficiale ale tuturor statelor membre UE. Acest proces dureaza aproximativ sase luni.

Odata ce acest proces este incheiat este necesara o noua decizie a Consiliului European, care reprezinta statele membre ale UE. Acesta decizie ar urma sa fie luata pana in toamna anului 2014. Odata aprobat, Acordul va fi semnat oficial de Republica Moldova si UE.

Etapa finala a procesului este cunoscuta sub numele de ratificare: dupa semnare Acordul de Asociere trebuie ratificat de Parlamentul Republicii Moldova, parlamentele celor 28 de state membre si de Parlamentul European inainte de a intra in vigoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.