Coreea de Sud a cerut joi Chinei sa revizuiasca noua zona de control aerian pe care a instituit-o in Marea Chinei de Est, o sursa a unei intensificari a tensiunilor in in Asia de Nord-Est, dupa ce a fost creata la sfarsitul saptamanii trecute.

Adjunctul ministrului Apararii Baek Seung-joo si-a exprimat "regretul profund" dupa anuntul unilateral al Chinei cu privire la crearea zonei aeriene de identificare (ZAI), care include insule revendicate atat de Tokyo si de Beijing, cat si o insulita, Ieodo, pe care si-o disputa Seulul si Beijingul.

"Ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la ultimul gest al Chinei, care amplifica tensiuni militare in regiune", a anuntat un purtator de cuvant al ministerului, Kim Min-Seo, in urma unor reuniuni chinezo-coreeene pe teme de aparare, la Seul. La aceasta reuniune anuala, partea chineza a fost reprezentata de catre Wang Guanzhong, adjunctul sefului Statului Major General al Armatei de Eliberare a Poporului, scrie MEDIAFAX.

Baek Seung-joo a subliniat ca Seulul nu poate sa recunoasca aceasta zona si a cerut Chinei sa revizuiasca parametri, in special privind suprapunerea ZAI peste o parte a teritoriului sud-coreean

"Reactia Chinei a fost sa anunte ca nu poate accepta solicitarea", a anuntat purtatorul de cuvant al ministerului. Seulul a avertizat, atunci, ca va reflecta la extinderea propriei ZAI, cu scopul de a-si proteja interesele nationale, a adaugat el.

Armata sud-coreeana a mai anuntat joi ca unul dintre avioanele sale a zburat, marti, prin ZAI, fara sa informeze autoritatile chineze, contrar exigentelor acestora.

Avioane militare sud-coreene vor continua sa survoleze Insula Ieodo, fara sa notifice China in avans, potrivit unui purtator de cuvant al armatei.

China cere ca orice avion intra in noua zona aeriana sa depuna in prealabil planul de zbor exact, sa afiseze in mod clar nationalitatea si sa mentina comunicatii radio care sa-i permita sa "raspunda rapid si adecvat cererilor de identificare" formulate de catre autoritatile chineze.

Citeste si:
Anca Neacșu a sărit în apărarea lui Theo Rose în scandalul cu Irina...
Anca Neacșu a sărit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.