Aproximativ 20.000 de manifestanti sustinatori ai acordului cu UE s-au adunat luni seara in centrul Kievului, dupa ce fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a intrat in greva foamei in semn de solidaritate cu cei care protesteaza fata de respingerea acestui acord.

Cu o zi inainte, zeci de mii de persoane se adunasera in centrul capitalei, cea mai mare manifestatie de la Revolutia Portocalie din 2004.

Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, aflata in arest, a anuntat luni seara ca incepe o greva a foamei "in semn de solidaritate" cu manifestantii.

"Am inceput o greva a foamei pe termen nelimitat pentru a cere lui Ianukovici sa semneze acordul cu UE", a declarat Timosenko intr-o scrisoare citita de avocatul sau, Serghei Vlasenko, in fata manifestantilor reuniti in centrul Kievului.

Mii de opozanti pro-europeni au manifestat in ultimele zile in mai multe orase ucrainene, mai ales la Kiev, pentru o protesta fata de aceasta decizie luata, conform opozitiei, sub presiunea Rusiei. Adunarile au fost marcate de confruntari cu politia care a recurs la bastoanele de cauciuc si gaze lacrimogene, conform opozantilor, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile ucrainene au afirmat ca gazele lacrimogene au fost utilizate de catre manifestanti si nu de catre politie. Partidul de opozitiei Udar a afirmat la randul sau ca instigatori necunoscuti au lansat grenade cu fumigene si au folosit gaze lacrimogene impotriva politiei.

"Vom continua protestele atat timp cat acordul (de asociere cu UE) nu este semnat", a declarat liderul partidului de opozitiei Udar, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care s-a alaturat in cursul zilei manifestantilor aflati in apropierea sediului guvernului.

"Am cerut anularea deciziei guvernului si cerem demisia sa", a declarat el in fata manifestantilor.

Guvernul ucrainean a decis brusc saptamana trecuta sa renunte la semnarea acestui acord istoric intre fosta republica sovietica si UE, explicandu-si decizia "exclusiv prin motive economice" si subliniind ca aceasta nu pune la indoiala orientarea europeana a tarii.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Insa opozitia acuza guvernul ca a cedat presiunilor Rusiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.