UE va suspenda primele sale sanctiuni care vizeaza Iranul "in decembrie", a anuntat luni ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, in opinia caruia acordul asupra programului nuclear iranian va impiedica Teheranul "sa faca orice si oricand" in materie de imbogatire a uraniului.

Unele sanctiuni vor fi suspendate incepand din "luna decembrie", a declarat seful diplomatiei franceze pentru postul de radio Europe 1. O reuniune a UE la nivel de ministri de Externe va avea loc "in cateva saptamani", a spus el. Suspendarea sanctiunilor UE va fi "limitata, directionata si reversibila", a adaugat el, fara sa precizeze domeniile vizate. "Partea americana va proceda la fel", a amintit Laurent Fabius.

Intervievat in legatura cu respingerea acordului de catre Israel si daca exista temeri de atacuri preventive ale statului evreu, Fabius a raspuns ca "la acest stadiu nu, pentru ca nimeni nu le va intelege".

Referitor la posibilitatea acordata pentru prima data Iranului de a imbogati uraniu, desi toate rezolutiile ONU din ultimii sase ani solicita Teheranului sa suspende aceasta activitate, Laurent Fabius a subliniat ca ea va fi reglementata mai clar pe viitor, scrie MEDIAFAX.

"Ambele parti garanteaza un program de imbogatire, care nu este acelasi lucru cu un drept de imbogatire, in termeni care sunt mutual conveniti. Aceasta inseamna ca (Iranul) nu poate sa faca orice si oricand, exista limitari clare", a explicat el.

Potrivit acordului incheiat in acest weekend la Geneva intre Iran si cele sase puteri insarcinate cu dosarul nuclear iranian (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania), Teheranul nu va putea sa imbogateasca uraniu peste 3,5% sau 5%. Stocul sau de uraniu imbogatit la un nivel de pana la 20% va fi neutralizat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.