Presedintele egiptean interimar a promulgat duminica o lege controversata ce permite autoritatilor instalate la putere de armata dupa destituirea presedintelui islamist Mohamed Morsi sa interzica reuniuni sau manifestatii care ar ameninta securitatea publica.

Textul, care starneste de mai multe saptamani nemultumirea aparatorilor drepturilor omului, prevede pedepse de la unu pana la cinci ani de inchisoare pentru delicte mergand de la port de cagula pana la cel de port de arme in timpul defilarilor sau reuniunilor, a anuntat in cursul unei conferinte de presa purtatorul de cuvant al Presedintiei Egiptului, Ehab Badawi.

In plus, legea obliga organizatorii sa informeze autoritatile de manifestatia lor cu cel putin trei zile inainte de organizare. Organizatorii de manifestatii trebuie, de asemenea, sa furnizeze datele lor de contact, locul sau traseul defilarii, revendicarile si sloganurile care vor fi scandate. Ministerul de Interne poate decide interzicerea reuniunii in cazul in care considera ca aceasta reprezinta o "amenintare pentru securitate", a explicat Badawi, potrivit mediafax.

Premierul Hazem al-Beblawi a precizat ca statul nu asteapta de la organizatori sa "solicite autorizare" din partea autoritatilor, ci "sa le informeze"

"Aceasta lege nu ingradeste dreptul de a manifesta, ci vizeaza protejarea drepturilor manifestantilor", a insistat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.