Bulgaria ar putea semna un contract cu Westinghouse, filiala americana a companiei japoneze Toshiba, pentru constructia unui nou reactor la centrala nucleara de la Kozlodui, a declarat duminica ministrul Economiei si Energiei, socialistul Dragomir Stoinev, relateaza AFP.

"Contractul ar putea fi semnat inainte de sfarsitul anului viitor, iar lucrarile de constructie sa fie lansate la inceputul lui 2016", a spus Stoinev la postul public de radio BNR, la incheierea unei vizite in Statele Unite.

Potrivit MEDIAFAX, este vorba de constructia unui reactor de tipul AP 1000 al Westinghouse, la centrala Kozlodui, care functioneaza in prezent cu doua reactoare rusesti de tipul VVE, cu o capacitate de 1.000 de MW fiecare.

Patru reactoare sovietice de 440 de MW fiecare au fost inchise in 2002 si 2006 din motive de siguranta, la presiunea Uniunii Europene.

"Reactoarele AP 1000 includ cea mai moderna tehnologie existenta, din punctul de vedere al sigurantei. Aceasta tehnologie este indispensabila pentru Bulgaria. O mare parte din finantare va fi oferita de banca de import-export a Statelor Unite", a spus ministrul la televiziunea bTV.

Bulgaria, dependenta in privinta energiei aproape in totalitate de Rusia, vrea sa isi diversifice sursele de aprovizionare.

Westinghouse a fost insarcinata in 2012, de catre guvernul bulgar de la acea data, sa faca un studiu de fezabilitate pentru extinderea centralei de la Kozlodui.

In martie 2012, autoritatile de la Sofia au renuntat la un proiect bulgaro-rus pentru constructia unei centrale nucleare la Belene, care a fost marcat de neintelegerile cu Rusia pe tema costului proiectului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.