Catacombele din Priscilla - monument supranumit "regina catacombelor" din Roma crestina primitiva - au fost redeschise marti, dupa cinci ani de restaurare, si pot fi "vizitate" cu ajutorul unei aplicatii pe internet, informeaza AFP.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, "ministrul" Culturii de la Vatican si presedinte al Comisiei pontificale de arheologie sacrala, a prezentat in fata a numerosi jurnalisti si invitati, marti, acest eveniment, considerat cel mai important al anului 2013 din punct de vedere arheologic in Cetatea Eterna.

Potrivit MEDIAFAX, evenimentul reprezinta si o premiera inedita, care marcheaza o alianta intre istorie si tehnologie, intre Antichitatea crestina si internet: gratie hartilor Google Maps utilizatorii au de acum inainte posibilitatea de a se plimba virtual, in unghiuri de 360 de grade, intr-o parte a acestor subterane, denumite de cardinalul italian "regina catacombelor", o necropola care se intinde pe mai multi kilometri. PCAS a semnat pentru acest proiect un acord cu grupul Google.

Gratie unei restaurari minutioase, cu raze laser, o serie de fresce religioase, in trecut innegrite de trecerea timpului, au fost curatate si scoase din uitare, in centrul catacombelor.

Astfel, peretii unei camere mortuare si-au regasit culorile vii de altadata, dezvaluind marea finete mistica a personajelor care sunt pictate: Cubiculumul lui Lazar, din secolul al IV-lea e.n., este unul dintre cele mai emotionante vestigii din acest labirint subteran.

"In acea fresca poate fi vazut Lazar, luat de mana de Hristos, un Hristos cu un chip luminos", a subliniat cardinalul Gianfranco Ravasi, care este si un renumit expert in Biblie.

La marginea uriasului Villa Ada, unul dintre marile parcuri din Roma, un nou muzeu expune circa 700 de fragmente de sarcofage fin sculptate, in care se amesteca vestigii de morminte pagane si crestine.

"Este un gest simbolic, ca in zilele noastre sa coboram in aceste subsoluri ca niste pelerini, pentru ca acolo se afla radacinile noastre", a spus cardinalul italian.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

"Catacombele exercita o mare fascinatie, ele sunt semnale vii si palpitante ale primilor crestini, ale vietii lor cotidiene", a mai adaugat cardinalul italian.

Catacombele din Priscilla, cu bazilica restaurata in care este inmormantat papa Silvestru (314 e.n. - 335 e.n.), sunt considerate cele mai interesante catacombe din Roma primilor crestini.

Catacombele reprezinta o marturie a vietii si credintei crestinilor persecutati la Roma in timpul primelor secole dupa Hristos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.