Tanara militanta pakistaneza pentru dreptul la educatie Malala Yousafzai, devenita un simbol mondial al luptei impotriva extremismului religios, a primit miercuri prestigiosul premiu Saharov pentru drepturile omului la Parlamentul European, relateaza AFP.

Intr-un ropot de aplauze, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a inmanat premiul tinerei in varsta de 16 ani afirmand ca ea a "dat speranta unor milioane de persoane".

"Lansez un apel catre tarile Europei ca sa vina in ajutorul tarilor din Asia, tarii mele Pakistan, in materie de educatie si dezvoltare", a declarat adolescenta, zambind sub un val portocaliu, transmite MEDIAFAX.

"Acest premiu este o incurajare in lupta mea" in favoarea dreptului tuturor la educatie si la protectia copilului, a adaugat ea in fata a circa 20 de fosti laureati.

Pentru ca a denuntat normele severe impuse de talibani din 2007 pana in 2009 in regiunea sa din valea Swat, la nord-vest de Pakistan, si pentru ca a aparat dreptul fetelor de a merge la scoala, Malala Yousafzai a fost luata drept tinta de un barbat inarmat la 9 octombrie 2012, in timp ce se afla intr-un autobuz scolar.

Ea a ramas in viata, iar combativitatea de care a dat dovada a transformat-o intr-un simbol international acoperit cu onoruri si distinctii.

Nominalizata in octombrie in unanimitate de presedintii grupurilor din PE, ea a fost preferata americanului Edward Snowden, autorul dezvaluirilor privind supravegherea electronica mondiala realizata de Statele Unite, si unor opozanti belarusi incarcerati.

Talibanii pakistanezi au reactionat relansand amenintarile cu moartea impotriva sa, in timp ce mollahul Fazlullah, suspectat ca a comandat atacul impotriva ei, conduce din octombrie rebeliunea islamista din Pakistan.

Premiul Saharov recompenseaza in fiecare an un aparator al drepturilor omului si democratiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.