Presedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat marti ca nu stie daca negocierile internationale cu privire la programul nuclear iranian de la Geneva vor ajunge la un acord interimar saptamana aceasta, indemnand Congresul la o pozitie flexibila, relateaza AFP.

"Nu stiu daca vom fi capabili sa ajungem la un acord saptamana aceasta sau saptamana viitoare", a spus el, cu o zi inainte de reluarea negocierilor intre puterile din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania) si Iran, in Elvetia.

Potrivit MEDIAFAX, Obama a insistat asupra faptului ca orice suspendare a sanctiunilor internationale care figureaza intr-un eventual acord va fi limitata, o declaratie care vizeaza sa le ofere asigurari israelienilor si congresmenilor reticenti fata de orice anulare, chiar si partiala, a sanctiunilor actuale.

"Nu vom face nimic pentru a slabi sanctiunile cele mai puternice. Sanctiunile petroliere, bancare si asupra serviciilor financiare au avut cel mai mare impact asupra economiei iraniene", a notat el. "Toate aceste sanctiuni si arhitectura lor ramane pe loc", a subliniat seful statului american.

Potrivit lui Obama, doar o mica parte, in valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, reprezentand active iraniene blocate, ar putea fi deblocata.

Anterior, intr-o reuniune de doua ore la Casa Alba, Obama le-a solicitat unor senatori americani influenti sa dea o sansa negocierilor si sa nu voteze o consolidare a sanctiunilor existente, cum doresc unii.

Presedintele le-a prezentat proiectul de acord pentru o perioada de sase luni, negociat in prezent, care "va stopa avansarea programului pentru prima data in aproape un deceniu si care va introduce o transparenta fara precedent in programul nuclear iranian", potrivit unui rezumat prezentat de Casa Alba.

Oricum, Senatul nu va putea adopta noi sanctiuni inainte de decembrie, din motive de procedura si program. Senatul isi suspenda lucrarile vineri pentru vacanta de Thanksgiving.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

In Congres, sustinatorii liniei dure sunt convinsi ca sanctiunile precedente i-au impins pe liderii iranieni la masa negocierilor si ca o consolidare a acestora ar putea duce la o "capitulare".

Casa Alba se teme ca sanctiuni suplimentare ar putea slabi pozitia echipei de negociatori iranieni de la Geneva si o va consolida pe cea a sustinatorilor unei linii dure din cadrul regimului.

Un grup de sase senatori influenti, democrati si republicani, inclusiv fostul candidat la presedintie John McCain, i-au prezentat marti ingrijorarea lor secretarului de Stat John Kerry, intr-o scrisoare in care cer ca Teheranul sa mearga mai departe decat o simpla incetinire a activitatilor de imbogatire a uraniului.

"Am aflat ca Grupul 5+1 este pregatit sa permita Iranului sa continue sa imbogateasca urnaiu la nivelul de 3,5% in scopuri civile, sa se plafoneze, ci nu sa se reduca numarul centrifugelor, si sa continue lucrarile in zona reactorului nuclear de langa Arak (pentru producerea) apei grele", scriu congresmenii.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

"Desi acordul interimar sugereaza ca Iranul este potential pregatit sa isi incetineasca in mod temporar cautarea capacitatii armei nucleare, el ar putea sa permita Iranului sa continue sa avanseze catre acest obiectiv sub acoperirea negocierilor", apreciaza ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.