Vicepremierul liberal-democrat britanic Nick Clegg a generat nemultumire, duminica, atunci cand a declarat ca nu va fi un aflux de imigranti in Marea Britanie dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru Romania si Bulgaria, relateaza Daily Express.

Clegg a refuzat sa estimeze numarul persoanelor care se vor indrepta catre Marea Britanie de la 1 ianuarie, dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari.

El a precizat ca situatia nu va mai fi la fel ca in urma cu un deceniu, cand sute de mii de polonezi si alti est-europeni ale caror tari abia aderasera la UE au venit in Marea Britanie.

"Inteleg ingrijorarile, suntem foarte vigilenti in aceasta privinta. Nu vom face nicio predictie hazardata in legatura cu ce se va intampla dar este diferit, circumstantele sunt destul de diferite fata de data trecuta", a declarat Clegg.

Numarul anual al imigrantilor a crescut la 250.000 dupa aderarea la UE a opt state est-europene in 2004.

Clegg a argumentat ca Guvernul laburist precedent a facut greseala de a elimina imediat restrictiile privind vizele, in loc sa faca acest lucru gradual, ca majoritatea tarilor europene. "Noi eliminam (restrictiile) in acelasi timp cu toate celelalte tari din Uniunea Europeana", a explicat el.

Vicepremierul crede ca imigrantii vor merge si in alte parti. "Sunt multe alte tari, in special din sudul Europei, unde exista deja comunitati mari de romani", a explicat el, potrivit MEDIAFAX.

In plus, "sute de mii de britanici beneficiaza de posibilitatea de a merge sa locuiasca si sa lucreze peste hotare in UE", a adaugat Clegg.

Argumentele sale au fost insa respinse de sustinatorii campaniei lansate de Daily Express pentru mentinerea controalelor actuale.

Potrivit cotidianului, peste 75.000 de persoane si-au exprimat pana in prezent sustinerea fata de petitia care ii cere premierului David Cameron sa sfideze UE si sa mentina restrictiile pentru romani si bulgari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.