Publicatia franceza Liberation a eliminat toate fotografiile din paginile editiei sale de joi pentru a demonstra importanta si forta pe care o au imaginile, informeaza bjp-online.com.

Chiar in ziua in care la Paris s-a deschis targul de fotografie Paris Photo, ziarul francez Liberation a decis sa scoata din paginile editiei sale din 14 noiembrie toate imaginile, in incercarea de a arata importanta si puterea pe care o au fotografiile intr-o perioada in care industria media se confrunta cu schimbari fara precedent, au declarat editorii cotidianului.

Efectul vizual este unul socant, potrivit jurnalistei Brigitte Ollier, de la departamentul cultural al Libération.

"Pentru prima data in istoria sa, Libération este publicat fara fotografii. In locul imaginilor, poate fi vazuta o serie de chenare goale, care creeaza o forma de tacere, una inconfortabila. Este ceva care atrage atentia, informatia lipseste, este ca si cum am avea de-a face cu un ziar mut. (Un ziar) fara sunet, fara aceasta muzica interna care acompaniaza privelistea", a spus Brigitte Ollier.

Titlul afisat pe prima pagina a insolitei editii a acestei publicatii este "Aujourd'hui, un «Libé» sans photo". Editorii publicatiei au explicat decizia luata prin faptul ca vor sa aduca "eterna lor recunostinta" fotografiilor, fie ca sunt realizate de fotojurnalisti, fotografi de moda, portretisti sau artisti conceptuali, scrie MEDIAFAX.

"Pasiunea noastra pentru fotografie nu a fost pusa niciodata la indoiala - nu din cauza ca este folosita pentru a infrumuseta, soca sau ilustra, ci pentru ca fotografia ia pulsul lumii in care traim. Alegerea zilei de deschidere a Paris Photo pentru «instalarea» acestor imagini albe scoate in evidenta angajamentul nostru fata de fotografie", au spus editorii publicatiei.

Insa acestia atrag atentia ca nu poate fi ignorata situatia devastatoare in care se gasesc in prezent fotojurnalistii, in special cei de razboi, care isi risca viata pe campurile de lupta.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Un plan al imaginilor lipsa din Libération este prezentat in ultimele doua pagini ale acestei insolite editii. De aceasta data, sunt prezentate numai imaginile, in timp ce articolele au fost inlaturate.

Targul de fotografie Paris Photo se desfasoara la Grand Palais din Paris, in perioada 14 - 17 noiembrie, fiind unul ditnre cele mai importante evenimente de profil din lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.