Cercetatorii din Taiwan fac apel la vigilenta, dupa descoperirea, pentru prima data la om, a unui virus gripal A/H6N1, care circula curent in cadrul fermelor de pasari, relateaza AFP.

Tulpina virusului identificata la o tanara in varsta de 20 de ani este de o virulenta relativ scazuta, dar cercetatorii subliniaza riscul ca aceasta sa se combine cu alte virusuri si sa devina mai periculoasa si insista asupra necesitatii de a se pregati fara intarziere pentru o pandemie cu virusul gripei aviare, complexa si imprevizibila.

Potrivit MEDIAFAX, tanara din centrul Taiwanului s-a prezentat le spital cu simptome gripale si senzatie de sufocare in mai 2013. Ea a reactionat bine la tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) si de atunci s-a recuperat total, scriu ei in revista medicala specializata The Lancet Respiratory Medicine, publicata joi.

Cercetatorii detaliaza in revista aceasta prima infectie la om cu un virus H6, deja data publicitatii in cursul verii. In afara de subtipurile H1, H2 si H3 ale gripei A sezoniere, au fost deja inregistrate infectii la om cu virusurile H5, H7 si H10, amintesc ei.

Analiza genetica a stabilit ca virusul respectiv este apropiat de H6N1 care circula in Taiwan din 1972 la pasari.

Dar acest virus prezinta o mutatie (G228S) la hemaglutinina ("H"-ul), o proteina de la suprafata sa, care ii permite sa se fixeze pe celulele umane libere. Aceasta modificare a virusului ar putea, prin cresterea afinitatii pentru un receptor uman al cailor respiratorii superioare, sa ii permita sa devina mult mai infectios pentru oameni.

Ancheta a dezvaluit ca aceasta femeie, angajata la un comerciant, nu a mers in strainatate cu trei luni inainte de infectie si nu a intrat in contact cu pasari domestice sau salbatice. Sursa infectiei ramane necunoscuta.

Printre cele 36 de persoane din anturajul sau apropiat, sase au dezvoltat febra sau infectie respiratorie, dar infectarea cu H6N1 a fost exclusa in aceste cazuri.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

In plus, niciun H6N1 nu a fost decelat in prelevarile provenind de la doua ferme de pasari din apropierea domiciliului pacientei.

"H6N1 este un virus slab patogen, care se gaseste in mod curent la pasarile salbatice si domestice de pe mai multe continente", subliniaza doctorul Ho-Sheng Wu de la Centrul de control al bolilor din Taiwan, coautor al studiului.

Totusi, aceste rezultate sugereaza ca acest tip de virus H6N1, purtator al unei marci de adaptare (G228S) la om, a devenit endemic si predominant in randul pasarilor din Taiwan.

Cum aceste virusuri continua sa evolueze si sa acumuleze modificari, ele cresc riscul unei infectii la om, apreciaza doctorul Wu.
"Cercetari complementare sunt necesare pentru clarificarea unei potentiale amenintari reprezentate de acest virus emergent", adauga el.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.