Turcia va cere NATO prelungirea cu un an a stationarii bateriilor de rachete sol-aer Patriot pe teritoriul sau, acestea urmand sa fie operationale de la inceputul anului, pentru a contracara orice amenintare venita din Siria, au anuntat miercuri surse oficiale, citate de AFP.

"Am primit o scrisoare din partea Guvernului care solicita prelungirea misiunii (unitatii) Patriot", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul NATO, transmite MEDIAFAX.

"Alianta Atlantica a evaluat periodic situatia, precum si conducerea misiunii. Este clar ca riscurile si amenintarile (provenite din Siria, n.red.) care vizeaza Turcia raman grave", a adaugat acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Intrebat de AFP, un diplomat turc a confirmat solicitarea tarii sale.

Ca raspuns la o cerere a Turciei, care este una dintre tarile sale membre, Alianta Nord-Atlantica a ordonat in decembrie mobilizarea unor rachete Patriot in Turcia pentru o perioada de un an.

Washingtonul a confirmat ca Turcia a cerut NATO sa "continue cresterea capacitatilor de aparare antiaeriana pentru a contribui la apararea populatiei si teritoriului sau".

"Vom lucra in cadrul NATO pentru a raspunde cererii", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, adaugand ca americanii "respecta si apreciaza Turcia ca pe un aliat de lunga durata al NATO si al Statelor Unite".

Fara a preciza daca Washingtonul va aproba cererea Ankarei, Psaki a declarat ca Statele Unite "recunosc nevoile" turcilor.

Din ianuarie, sase unitati americane, germane si olandeze, echipate cu aceste rachete capabile sa doboare in zbor rachete balistice tactice, rachete de croaziera sau avioane sunt operationale la Adana, Maras si Gaziantep (sud), de-a lungul frontierei dintre Turcia si Siria.

Aceste arme au fost deja mobilizate in doua randuri in Turcia in 1991, in timpul razboiului din Golf, apoi in 2003, in timpul razboiului din Irak.

Ankara a cerut din nou mobilizarea lor in urma unei serii de tiruri de racheta siriene in localitatile turce apropiate de frontiera la sfarsitul lui 2012.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

In afara de Patriot, sub comandament NATO, Turcia a amplasat recent noi baterii de rachete antiaeriene cu raza scurta de actiune Stinger la frontiera siriana.

Turcia sustine rebelii in conflictul acestora cu regimul de la Damasc si primeste pest 600.000 de refugiati sirieni pe teritoriul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.