Suprafetele cultivate cu opiu au atins un nivel record in Afganistan in 2013, care s-ar putea explica prin intentia producatorilor de a se pune la adapost de o eventuala destabilizare a tarii dupa retragerea NATO, la sfarsitul lui 2014, potrivit unui raport ONU publicat miercuri si citat de MTI.

Intinderea suprafetelor cultivate cu opiu a trecut de la 154.000 de hectare in 2012 la 209.000 in 2013 (plus 36 la suta), depasind recordul precedent stabilit in 2007, afirma Biroul Natiunilor Unite impotriva drogurilor si criminalitatii (UNODC) in raportul sau anual pe aceasta tema.

Consecinta directa a fost aceea ca productia de opiu, din care se extrage in special heroina, a atins 5.500 de tone in 2013 (plus 49 la suta in raport cu 2012), adauga documentul, redactat in comun de serviciile ONU si administratia afgana.

Acest raport subliniaza in plus ca productia de opiu ar putea fi superioara, fara "conditii meteorologice nefavorabile, in special in regiunile din sud si vest", o zona cu mari suprafete de opiu, scrie MEDIAFAX.

Potrivit UNODC, cultivatorii ar putea sa-si fi crescut productia de opiu "pentru a-si pastra averile in perspectiva unui viitor nesigur care ar putea rezulta din retragerea trupelor internationale anul viitor".

Cresterea suprafetelor cultivate si productia "constituie o amenintare pentru sanatatea publica, stabilitatea si dezvoltarea Afganistanului", a comentat directorul agentiei ONU, Iuri Fedotov, intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.