Echipele de salvare se luptau sa transporte ajutoare in centrul Filipinelor, distruse de unul dintre cele mai puternice taifunuri care a atins uscatul, in timp ce disperarea creste in randul supravietuitorilor infometati, constransi sa recurga la jafuri.

Starea de catastrofa nationala a fost declarata iar amploarea pagubelor se contureaza putin cate putin, la patru zile de la trecerea lui Haiyan, care autoritatile se tem ca ar fi provocat moartea a mii de persoane. Vantul a depasit 300 de kilometri pe ora, iar o succesiune de valuri gigantice a devastat zone intregi, in special pe insulele Leyte si Samar.

Natiunile Unite au afirmat luni ca este posibil un bilant de peste 10.000 de morti doar in orasul Tacloban si a prevenit ca trebuie "asteptat ce e mai rau" de la bilantul definitiv. ONU a transmis initial un bilant estimativ de 10.000 de morti in total.

"Totul este distrus", a descris pur si simplu generalul american Paul Kennedy, sosit luni pe insula Leyte cu aproimativ 90 de puscasi marini si doua avioane C-130 pline cu provizii si materiale, avangarda unui ajutor american care ar trebui sa includa in jur de 15 aparate, printre care MV-22 Osprey, aparate hibride care permit decolarea la fel ca un elicopter si pot astfel atinge zone greu accesibile.

Pentagonul a ordonat de asemenea portavionului George-Washington si altor nave americane sa se indrepte spre Filipine pentru a acorda asistenta. Portavionul, care "transporta 5.000 de militari si peste 80 de aeronave se afla in prezent la Hong Kong".

Aceasta nava va fi insotita de doua crucisatoare, USS Antietam si USS Cowpens, si un distrugator, USS Mustin, echipate cu elicoptere.

Acestea se vor intalni in zona cu un alt distrugator, USS Lassen, si o nava de aprovizionare, USNS Charles-Drew, care sunt deja pe drum. Alti 90 de militari americani au parasit luni baza Marinei de la Futenma, pe insula Okinawa (Japonia) cu destinatia zonelor sinistrate.

Washingtonul a anuntat de asemenea deblocarea unui ajutor umanitar in valoare de 20 de milioane de dolari.

Marea Britanie va trimite la randul ei un distrugator si un avion de transport militar pentru a participa la operatiunile de salvare, a anuntat luni premierul britanic David Cameron. Londra va debloca de asemenea 10 milioane de lire (12 milioane de euro) ca ajutor, a adaugat el.

Citeste si:
Salvarea e în aer. Primele elicoptere Black Hawk ajung în România
Salvarea e în aer. Primele...

Echipele de salvare cauta sa transporte corturi, alimente si provizii medicale la Tacloban, capitala insulei Leyte si oras de coasta cu 220.000 de locuitori care este acum doar un camp acoperit cu daramaturi si cadavre unde mirosul descompunerii se simte in aer.

Insa munca echipelor de salvare este ingreunata de jafuri si nervozitatea extrema a locuitorilor infometati, privati de apa potabila si electricitate. Magazine de alimente si un convoi al Crucii Rosii au fost atacate. Sute de militari si politisti au fost trimisi la fata locului luni pentru a restabili ordinea.

In apropiere de aeroportul devastat din Tacloban se intinde o coada lunga de supravietuitori care au parcurs kilometri intregi prin ploaie pentru a ajunge acolo unde, spera ei, vor fi distribuite provizii.

"Vrem o echipa organizata care sa adune cadavrele, sa aduca mancare si sa puna capat jafurilor", a declarat pentru AFP Joan Lumbre-Wilson, in varsta de 54 de ani, unul dintre numerosii supravietuitori stransi in jurul unuia dintre rarele centre de ajutor din oras.

Citeste si:
Taifunul Molave, care s-a abătut asupra Vietnamului, a ucis 33 de...
Taifunul Molave, care s-a...

"Suntem epuizati fizic si emotional. Multi bebelusi si copii au nevoie de ajutor", a adaugat el.

Confrom Unicef, pana la 4 milioane de copii filipinezi ar putea fi afectati de consecintele taifunului.

"Ne grabim sa trimitem proviziile esentiale copiilor, care sunt primele victime ale acestei crize", a declarat reprezentantul din Filipine al agentiei ONU pentru copii, Tomoo Hozumi. "Insa accesul in zonele cele mai afectate este foarte dificil. Lucram 24 de ore din 24".

Luni, echipele de salvare si jurnalistii stransi pe aeroportul devastat din Tacloban au asistat cu emotie la nasterea micutei "Bea Joy", botezata astfel in memoria bunicii sale luata de inundatii.

Numarul mortilor ramanea luni dificil de determinat din cauza haosului provocat de furtuna si de izolarea mai multor zone, de la care nu exista inca vesti. Un inalt oficial al politiei din Tacloban, Elmer Soria, a evocat duminica cifra de 10.000 de morti pe insula Leyte. Guvernatorul Samar, prima zona afectata de taifun, a confirmat moartea a 433 de persoane, un bilant probabil mult subestimat.

Citeste si:
A patra medalie de aur pentru România la Mondialele de Canotaj din...
A patra medalie de aur pentru...

Zeci de morti au fost de asemenea raportati in alte orase si provincii distruse de taifunul care avanseaza pe un front de 600 de kilometri.

Aceasta situatie l-a facut luni pe presedintele Benigno Aquino sa anunte starea de catastrofa nationala care permite impunerea controlului asupra preturilor si accelerarea deblocarii fondurilor.

Delegatul Filipinelor la conferinta internationala pe tema climatului de la Varsovia a declarat la randul sau ca se va abtine de la mancare pana la sfarsitul reuniunii la 22 noiembrie. "In semn de solidaritate cu compatriotii mei, care lupta pentru a obtine hrana (...) vreau sa incep un post voluntar pentru climat", a declarat Naderev Sano.

In fata amplorii cataclismului, pe langa Statele Unite, mai multe state si organizatii, printre care Uniunea Europeana si ONU si-au oferit ajutorul financiar sau material, care ar putea fi necesar timp de mai multi ani.

Citeste si:
Mii de filipinezi se refugiaza din calea taifunului Hagupit
Mii de filipinezi se...

Haiyan este considerat a fi unul dintre cele mai puternice taifunuri care a atins vreodata uscatul. Incadrat la categoria 5 cand a lovit Filipine vineri in zori, intensitatea sa a scazut la categoria 1 la sosirea in Vietnam, luni dimineata. Cu toate acestea, autoritatile vietnameze au evacuat peste 600.000 de persoane inainte de sosirea sa, care a provocat ploi torentiale inclusiv in capitala Hanoi. Trei persoane au fost date disparute, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.