Iranul si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) au ajuns la un acord pentru o "foaie de parcurs", prevazand inspectarea instalatiei de la Arak, care cuprinde o uzina de producere a apei grele, a anuntat luni seful Organizatiei nucleare iraniene, Ali Akbar Salehi.

"Datorita interventiei Guvernului (...), am convenit la o declaratie comuna care fixeaza foaia de parcurs pentru cooperarea" cu AIEA, a declarat Salehi la sfarsitul unei reuniuni cu seful acestei agentii nucleare a ONU, Yukiya Amano, aflat in vizita la Teheran.

Iranul a acceptat ca inspectori ai AIEA sa viziteze "uzina de producere a apei grele de la Arak si mina (de uraniu) de la Gachin", in apropiere de Bandar Abbas (sud), a spus el.

Foaia de parcurs cuprinde sase faze, a precizat el. Prima faza, de o durata de trei luni, "vizeaza sa creeze mai multa incredere cele doua parti".

"In fazele urmatoare, expertii nostri si cei ai AIEA vor discuta alte probleme, (in special cele) care nu sunt in mod direct de natura nucleara", a declarat Salehi, scrie MEDIAFAX.

El a exclus, insa, ca AIEA sa inspecteze in viitor baza militara de la Parchin, in apropiere de Teheran, unde agentia suspecteaza autoritatile ca au efectuat teste de explozii conventionale care pot fi aplicabile in domeniul nuclear. Salutand un acord "foarte important", seful AIEA a subliniat, totusi, ca raman "multe lucruri de facut" pentru a rezolva toate problemele existente in legatura cu dimensiunea militara a programului nuclear iranian.

"AIEA va solutiona toate probelemele nerezolvate", a apreciat el.

"Vom face un raport la Consiliului Guvernatorilor AIEA asupra inspectiilor noastre si acordului", a adaugat Amano, venit la Teheran pentru a ajunge la un acord tehnic referitor la verificarea activitatilor nucleare iraniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.