Iranul a inceput productia in serie a rachetei antiracheta si antiaeriana Sayyad-2 (Predator-2), a anuntat sambata ministrul Apararii, Hossein Dehghan, pentru televiziunea publica.

Functionand cu combustibil solid, "aceasta este o racheta antiracheta si antiaeriana care poate fi folosita impotriva elicopterelor, avioanelor de lupta si avioanelor fara pilot", a declarat generalul Dehghan, in cadrul unei ceremonii.

Televiziunea a difuzat imagini cu uzina, circa sase dispozitive expuse, precum si imagini de arhiva ale testului de racheta, anuntat in aprilie 2011.

Este vorba despre o versiune imbunatatita a Sayyad-1, o racheta sol-aer de aparare aeriana cu doua etaje, capabila, potrivit Teheranului, sa ating tinte la altitudine medie si sa dejoace bruiajele electronice, scrie MEDIAFAX.

In septembrie, fortele armate au prezentat 30 de rachete balistice de tip Sejil si Ghadr cu o raza de actiune anuntata de 2.000 de kilometri, teoretic capabile sa atinga Israelul si bazele militare americane din reigune.

Iranul si-a dezvoltat in ultimii ani programul balistic, fabricand numeroase rachete cu raze de actiune diferite.

Teheranul asigura ca acestea nu au vocatie ofensiva, ci servesc doar asigurarii apararii sale, in timp ce Statele Unite si Israelul agita spectrul unei actiuni militare pentru a descuraja Iranul sa se doteze cu arma atomica.

Moscova a incheiat in 2007 un contract de livrare de S-300, capabile sa intercepteze in zbor avioane sau rachete, cu o valoare de 800 de milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.