Senatul american a adoptat joi un proiect de lege istoric, care interzice firmelor sa angajeze sau sa concedieze o persoana pe baza identitatii sau orientarii sexuale, insa textul urmeaza sa fie supus si aprobarii Camerei Reprezentantilor.

La un decendiu de la prima incercare nereusita de adoptare a unui asemenea text, "Employment Non-Discrimination Act" (ENDA) a fost adoptat cu 64 de voturi la 32 in Camera superioara majoritar democrata, bucurandu-se de o sustinere puternica din partea ambelor partide.

"Senatul s-a exprimat clar in favoarea incetarii discriminarii la locul de munca", a declarat senatorul democrat Jeff Merkley, un aparator al textului. "Sper ca si Camera sa procedeze la fel", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Administratia democrata a presedintelui Barack Obama a reactionat imediat dupa vot, exprimandu-si satisfactia fata de adoptarea acestui text, care vizeaza sa "puna capat nedreptatii care-i afecteaza pe concetatenii nostri americani carora le este refuzat un loc de munca sau care sunt concediati doar pentru ca sunt gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali" (LGBT).

Casa Alba indeamna, in acest comunicat, Camera Reprezentantilor, majoritar republicana, sa "supuna la vot acest text si sa il trimita Biroului (presedintelui Obama) pentru a deveni lege" cat mai rapid.

In timp ce aparatorii ENDA prezinta acest proiect ca pe una dintre legislatiile in domeniul drepturilor civice cele mai importante din ultimii ani, opozantii conservatori il percep ca pe un "pumnal" infipt in inima libertatii religioase.

Opozitia republicanilor s-a diminuat considerabil incepand de saptamana trecuta, dupa ce textul a fost supus unei serii de amendamente vizand protejarea grupurilor religioase.

Insa aceasta legislatie risca sa fie blocata in Camera Reprezentantilor, al carei presedinte, John Boehner, a apreciat ca poate dauna firmelor.

Chiar daca majoritatea americanilor considera ca o asemenea discriminare pe baza identitatii sau orientarii sexuale este ilegala, aproximativ 20 de state americane - in care munesc aproape 76 de milioane de americani - aplica aceasta discriminare angajatilor gay, lesbiene, bisexuali sau transsexuali.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.