Fostul rege al belgienilor Albert al II-lea considera insuficient venitul anual de circa 923.000 de euro care ii este atribuit de la abdicarea sa in iulie si negociaza discret pentru ca unele dintre cheltuielile sale sa fie preluate de stat, anunta joi cotidianul Le Soir.

In timpul celor 20 de ani de domnie, din august 1993 si pana in iulie 2013, Albert al II-lea a beneficiat de o "lista civila" de 11,5 milioane de euro. Dar de cand i-a predat tronul fiului sau, Philippe, la 21 iulie, el nu mai primeste decat 923.000 de euro brut, respectiv 700.000 de euro net, explica publicatia.

Albert al II-lea beneficiaza in plus de o echipa de zece colaboratori, in plus fata de personalul de securitate pus la dispozitie, dar el se plange de aceasta remuneratie, scrie specialistul in monarhia belgiana al cotidianului Le Soir.

"El spune ca nu este tratat asa cum spera si ca acest lucru il pune in dificultate", afirma o sursa anonima citata de cotidian. Acesta aminteste ca fosta regina a Olandei, Beatrix, care a abdicat, de asemenea, primeste o remuneratie de 1,4 milioane de euro pe an.

Unii "apropiati" ai fostului monarh, care invoca "moralul scazut al regelui si reclamatiile sale financiare", incearca sa "gaseasca solutii pentru a-i creste indirect veniturile", adauga cotidianul, scrie MEDIAFAX.

Printre pistele avute in vedere figureaza finantarea de catre stat a cheltuielilor de intretinere ale castelului Belvédère, din Bruxelles, resedinta fostului sef de stat, sau preluarea de catre Marina a cheltuielilor privind carburantul pentru luxosul sau iaht motorizat, Alpa, cu o valoare estimata la 4,6 milioane de euro, care este inmatriculat ca nava militara.

Albert al II-lea si-ar fi apropiat si lumea politica. "Regele s-a deschis catre cativa membri ai Guvernului", intre care premierul Elio Di Rupo si mai multi ministri adjuncti, au explicat mai multe surse pentru Le Soir.

Pana in prezent, oficialii politici nu au dat un raspuns si "entuziasmul nu ar trebui sa fie prea mare" in aceasta perioada de austeritate bugetara, afirma cotidianul. "Albert al II-lea este un barbat care are merite si care a fost rege timp de 20 de ani. El trebuie tratat corect", adauga un observator in Le Soir.

Citeste si:
Câți bani primesc recenzorii care participă la Recensământul 2022
Câți bani primesc recenzorii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.