Negocierile cu privire la controversatul program nuclear iranian au fost reluate joi pentru o perioada de doua zile la Geneva, cu speranta ajungerii la un prim acord.

Negociatorii Iranului si cei ai statelor din cadrul Grupului 5+1, membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Franta, Marea Brianie, Rusia si Statele Unite) plus Germania, se intalnesc, prezidati de sefa diplomatiei UE Catherine Ashton, cu scopul de a incerca sa puna capat perioadei de aproape zece ani de confruntare asupra acestui program, suspectat de catre occidentali de crearea unei capacitati de producere a armei nucleare.

Un prim acord, considerat drept "un prim pas" de catre partea americana, ar putea viza imbogatirea uraniului in contrapartida cu o relaxare "limitata, tintita si reversibila" a anumitor sanctiuni economice, care afecteaza grav economia Iranului, potrivit unui oficial american.

Ziua a inceput cu un mic dejun al lui Lady Ashton cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

Acesta a scris anterior pe pagina sa de Facebook ca se asteapta la negocieri "foarte dificile" cu marile puteri in dosarul nuclear.

"Dupa sedinta de deschidere, colegii mei si delegatii statelor (din cadrul Grupului) 5+1 vor incepe negocieri foarte dificile, deoarece am intrat in faza detaliilor, care este intotdeauna dificila si precisa", a apreciat Zarif intr-un mesaj publicat cu cateva ore inainte de inceperea negocierilor prevazute joi si vineri la Geneva, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.