Israelul este pe cale sa devina un exportator major de gaze, evolutie cu consecinte in relatiile geopolitice si economice din Orientul Mijlociu, proiectul offshore Tamar, operational din luna martie, urmand sa aiba in acest an o contributie de 1% la PIB-ul tarii.

Platforma marina Tamar din sudul Israelului este descrisa de companiile partenere Delek (Israel) si Noble Energy (SUA) drept cel mai mare proiect privat de infrastructura realizat vreodata in istoria de 65 de ani a Israelului.

Directorii generali ai Delek si Noble au declarat pentru Financial Times ca poarta discutii intense pentru exporturi ale unui alt proiect mult mai mare, Leviathan, inca neoperational, situat la circa 30 de kilometri de Tamar. Zacamantul offshore Leviathan, de mare adancime, are rezerve estimate la 536,8 miliarde de metri cubi de gaze, fiind unul dintre cele mai mari descoperite in ultima perioada in industria de profil.

La sfarsitul lunii octombrie, Curtea Suprema din Israel a respins petitii din partea unor organizatii ale societatii civile si ale unor politicieni din opozitie, care contestau dreptul guvernului condus de Benjamin Netanyahu de a permite ca 40% din gazele extrase sa fie exportate, fara sa consulte Knesset-ul (Parlamentul Israelului), scrie MEDIAFAX.

Guvernul estimeaza ca vanzarile de gaze in strainatate ar putea aduce Israelului incasari de 60 de miliarde de dolari, in 20 de ani.

"Dupa ce Curtea Suprema a decis, usa este deschisa. Sunt optimist ca vom accelera proiectul", a declarat presedintele Delek, Gideon Tadmor.

Delek si Noble analizeaza o serie de optiuni de exporturi, in urma carora investitiile celor doua companii si ale partenerilor lor ar putea fi de 5-15 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea Leviathan si constructia de conducte sau facilitati destinate gazelor naturale lichefiate.

Intre optiunile de export se numara livrarea de gaze catre Turcia, Grecia, Iordania, Autoritatea Palestiniala, sau chiar Egipt, care are deficit de gaze in urma tulburarilor politice din ultimii doi ani.

Companiile analizeaza si investitii in instalatii destinate gazelor naturale lichifiate, care sa poata fi livrate pana in Asia.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

"Multe tari din regiune, prin folosirea gazelor de la zacamantul Leviathan, ar putea reduce tarifele pentru electricitate cu 40%-50%", a spus Yossi Abu, director executiv al Delek.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.