Un tribunal din Istanbul a condamnat, in noaptea de luni spre marti, sase jurnalisti turci la inchisoare pe viata pentru apartenenta la un mic partid marxist considerat terorist si interzis in Turcia, a anuntat o organizatie neguvernamentala de aparare a presei.

Fondatoarea postului de radio alternativ Özgür Radyo, Füsun Erdogan, care are dubla nationalitate, turca si olandeza, a fost declarata vinovata pentru ca ar fi un lider al Partidului comunist marxist-leninist (MLKP) si a fost condamnata la inchisoare pe viata, conform rechizitoriului procurorului.

Tribunalul a pronuntat aceeasi pedeapsa pentru alti cinci jurnalisti, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz, Arif Celebi, Ibrahim Cicek si Sedat Senoglu, pentru apartenenta la aceeasi miscare, scrie MEDIAFAX.

Retinut in 2006, Erdogan este in arest preventiv inca de atunci. Intr-un comunicat, Federatia europeana a jurnalistilor (FEJ) a denuntat ferm decizia acestui tribunal din Istanbul.

"Este complet absurd. Acest verdict este o rusine pentru sistemul judiciar turc si un exemplu de putere absoluta exercitata de Guvern. El arata inca o data ca regimul (turc) nu tolereaza nicio critica", a declarat presedintele FEJ, Mogens Blicher Bjerregard.

Turcia premierului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan este periodic criticata pentru incalcarea libertatii presei.

Intr-un raport publicat in urma cu un an, Comitetul pentru protectia jurnalistilor (CPJ) clasa Turcia pe primul loc, cu cei mai multi jurnalisti incarcerati la nivel mondial, urmata de Iran si China.

Zeci dintre ei sunt incarcerati si urmariti in fata tribunalelor pentru complicitate la "terorism" din cauza presupuselor lor legaturi cu organizatiile apropiate rebelilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cateva zeci de angajati in presa au manifestat marti la Istanbul pentru a denunta lentoarea acestor proceduri, la apelul unei Platforme pentru libertatea jurnalistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.