Statele Unite continua sa verifice atat exactitatea inventarului armelor chimice transmis de Siria comunitatii internationale cat si programul sirian de distrugere a acestui arsenal, a declarat marti ambasadoarea americana la ONU.

"Ramane inca mult de lucru pentru a ne asigura ca lista amplasamentelor oficiale transmisa de Guvernul sirian este completa si ca procesul, in special faza de distrugere, care pare a fi foarte complicata, este pe drumul cel bun", a declarat Samantha Power dupa o reuniune a Consiliului de Securitate a ONU pe tema armelor chimice siriene.

Siria a transmis Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) un document de 700 de pagini, in care Guvernul lui Bashar al-Assad se angajeaza sa distruga integral arsenalul de 1.000 de tone de agenti chimici si de 290 de tone de arme chimice din tara.

Experti americani continua sa studieze acest document "extrem de tehnic", a adaugat Power.

Toate armele chimice siriene au fost puse sub sigiliu, la sfarsitul lui octombrie, iar instalatiile de fabricare a acestor arme au fost declarate inutilizabile de catre OIAC, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite au salutat punerea armelor chimice siriene sub sigiliu, apreciind ca arsenalul chimic ar putea fi distrus in termenul stabilit, pana la sfarsitul lui iunie 2014. Insa "dupa ani de relatii cu acest regim, ani de minciuni in alte contexte si, bineinteles, o multime de promisiuni nerespectate in decursul acestui razboi, Statele Unite raman sceptice", a subliniat ea.

Ambasadoarea americana a reiterat ca Bashar al-Assad, in pofida promisiunii sale de a distruge toate armele chimice, nu dispune de legitimitate pentru a se afla la conducerea Siriei.

"Un om care isi gazeaza poporul, utilizeaza (rachete de tip) Scud si toate formele de teroare impotriva poporului nu poate sa se ocupe de poporul sau. Acest acord ii retrage lui al-Assad si fortelor sale o arma pe care au utilizat-o pentru a avea avantaj militar", a adaugat ea.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.