O serie de seisme slabe care au avut loc in apropiere de Snyder, in Texas (sud), in perioada 2006-2011, au fost legate de injectarea in subsolul unor terenuri petroliere a unor volume importante de dioxid de carbon (CO2), potrivit unei cercetari.

Este pentru prima data cand se stabileste o legatura intre efectuarea unor asemenea injectari si cutremure cu o magnitudine de peste trei grade pe scara Richter, subliniaza cercetatorii, ale caror lucrari sunt publicate in revista stiintifica Rapoartele Academiei Americane de Stiinte (PNAS) in numerele din perioada 4-8 noiembrie.

Autorii releva totodata ca injectarea unor cantitati similare de CO2 nu a declansat cutremure detectabile in alte doua terenuri petroliere sau oriunde altundeva in lume.

Acest lucru arata, in opinia lor, ca injectarea unor volume importante de gaze in subsoluri care prezinta caracteristici geologice diferite nu provoaca activitati seismice notabile.

Aceasta tehnica este utilizata de mult timp pentru sporirea productiei petroliere. Insa, de aceasta data, Departamentul american pentru Energie a vrut, finantand aceasta cercetare, sa studieze impactul tehnicilor de captare si stocare de CO2 in sol, un lucru care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Studiul s-a concentrat asupra nord-vestului Texasului, unde se afla trei terenuri petroliere si gazeifere importante, aflate in productie din anii '50. Exploatantii au inceput sa injecteze cantitati mari de CO2 intr-unul dintre aceste terenuri in 1971. Ei au recurs la aceeasi tehnica pe terenul de la Cogdell in 2001 si au crescut puternic injectarile de CO2 in 2004.

Folosind o retea de seismometre ultransesibile, Weil Gan si Cliff Frohlich de la Universitatea din Texas au detectat 93 de sesime in regiunea Cogdell, incepand din martie 2009 si pana in decembrie 2010, dintre care trei cu magnitudinea peste 3. Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs la Cogdell in septembrie 2011, scrie MEDIAFAX.

Bazandu-se pe injectii si extractii de fluide si gaze, ei au conchis ca aceste seisme erau legate de o crestere a nivelului de dioxid de carbon injectat in subsol.

Citeste si:
Victor Ponta avertizează: „Suntem într-o criză mai mare decât cea...
Victor Ponta avertizează:...

"Pe baza faptului ca niciun alt sit din lume in care a fost utilizata aceasta tehnica nu s-a confruntat cu seisme, putem conchide ca injectarile de CO2 nu provoaca, in general, cutremure", conchide Cliff Frohlich In opinia sa, in regiunea Cogdell ar putea sa existe falii geologice care ar putea sa fie sensibile la presiunile prin injectare masiva de CO2.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.