Marea Britanie dispune de un sistem de spionaj pe acoperisul ambasadei sale de la Berlin, "sugereaza" documente transmise de fostul consultant NSA Edward Snowden si fotografii aeriene, scrie cotidianul The Independent in editia de marti.

Documente NSA, divulgate in ultimele luni, "arata ca Agentia britanica GCHQ, impreuna cu Statele Unite si alti parteneri-cheie, gestioneaza o retea de statii de spionaj instalate pe cladiri diplomatice in lume, care intercepteaza date in tarile gazda", scrie ziarul.

Aceste documente, continua cotidianul, "impreuna cu fotografii aeriene si informatii referitoare la activitati trecute de spionaj in Germania, sugereaza ca Marea Britanie gestioneaza propria statie secreta de ascultari, la o aruncatura de bat de Parlamentul german (...) si de biroul Angelei Merkel de la Cancelarie, utilizand echipamente de inalta tehnologie pe acoperisul ambasadei".

Potrivit publicatiei, o statie americana de ascultare similara, de pe acoperisul Ambasadei Statelor Unite de la Berlin, situata la mai putin de 150 de metri de localuri diplomatice britanice, a fost inchisa saptamana trecuta, in urma unor dezvaluiri cu privire la o presupusa supraveghere a telefonului mobil al cancelarului Merkel, scrie MEDIAFAX.

Ziarul se bazeaza pe "imagini in infrarosu de la televiziunea germana ARD", inregistrate pe 24 si 25 octombrie, care "par sa arate ca echipamentul de spionaj de la ambasada americana (...) a fost dezactivat".

ARD, cel mai important post public german de televiziune, a difuzat pe 27 octombrie imagini in care apare acoperisul ambasadei americane, situata in apropierea Parlamentului, si ambasadelor britanica, franceza sau rusa, inregistrate cu o camera termica, in care apar degajari de caldura provenind de la ultimul etaj. Potrivit ARD, acest ultim etaj ar putea adaposti un centru de ascultari.

Insa "autoritatile germane par sa nu fi remarcat - sau protestat fata de - o potentiala unitate paralela de supraveghere de pe acoprisul ambasadei britanice", continua The Independent, publicand o fotografie aeriana in care apare un cilindru alb, pe acoperisul unei cladiri desemnate drept post de ascultari GCHQ.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Ziarul apreciaza ca aceasta structura "seamana frapant cu echipamentele de spionaj utilizate de catre GCHQ in timpul Razboiului Rece in Berlinul de Vest".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.